Annons

Annons

Sitewide generic

Gross sågar de låga räntorna

Centralbankerna fortsätter gräva men agerandet skapar ingen tillväxt, skriver han i sin senaste prognos.

Obligationslegendaren Bill Gross som numera huserar på Janus Capital kritiserar de globala centralbankernas penningpolitik i sin senaste investeringsprognos.

Med fortsatta räntesänkningar agerar de okunnigt och verkar inte förstå vilken skada detta orsakar ekonomin. Han menar att de negativa räntorna som dominerar 40 procent av Eurozonen och sprider sig även till Japan "likt en smitta" är en gåta för nästan alla globala investerare.

"Varför skulle någon låna pengar till en låntagare med säkerheten att få ännu mindre pengar tillbaka i framtiden? För några år sedan hade till och med de flesta ekonomerna inte kunnat tänka sig ett sådant scenario men det verkar vara en vardagshändelse nu att centralbankerna gräver djupare som om de tror sig kunna hitta olja, om bara räntan sänks med ytterligare några procent," skriver han i prognosen.

Annons

Annons

Kvantitativa lättnader och minusräntor hotar realekonomin och utgör ett ännu större hot mot banksektorns intäkter. Gross skriver att raset i de globala bankerna aktier den senaste tiden inte har så mycket av sin grund i problemen med råvarusektorn utan i att investerare nu ser att banker inte bara utsätts för hårdare regleringar men att deras avkastning på eget kapital (RoE-tal) blir för låg framöver.

Placeringsmässigt har miljön stora konsekvenser också. Här varnar Gross att investerare inte bör lockas av high yield-sektorn eller bankaktiernas låga värden just nu.

"De här priserna är var de är på grund av låga eller negativa räntor", skriver han. 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons