Finans Nyhet

Gardell fortsätter fighten i ABB

Christer Gardell. Foto: Tieto.
Publicerad
Uppdaterad

Christer Gardell ger sig inte – ABB:s styrelse och direktörer kan räkna med en fortsatt blåslampa från den framgångsrike aktieaktivisten. ”Vi kommer att hålla styrelse och ledning ansvarig för att leverera en kurs på 35 schweizerfranc för ABB”, säger Christer Gardell till Realtid. 

Staffan Erfors

Christer Gardell tar emot i sitt spatiösa kontorsrum invid Humlegården i Stockholm. Skrivbordet är belamrat med papper och dokument och på väggen visar en tv Bloombergs News med rullande börskurser.

Sedan starten 2002 har Cevian varit en framgångsrik aktivistfond och idag förvaltar man omkring 140 miljarder kronor.

Christer Gardell har aldrig varit rädd för att sticka ut hakan, gärna mot etablissemanget och han älskar att sätta press på företagsledningar och styrelser. För några år sedan bråkade han i Volvo och nu senast är det ABB vars företagsstruktur han vill förändra.

Annons

Han berättar att Cevians strategi är att hitta företag gärna med lite yvig struktur och som levererar sämre resultat än vad de har potential till och dessutom är undervärderade.

– ABB är ett företag som passar in i den beskrivningen, konstaterar Gardell som är besviken över styrelsen och ledningen i ABB inte renodlar och knoppar av Power Grids från ABB.

– ABB är trögrörliga nu, det skulle vara bättre för både Power Grids och resterande ABB om verksamheten fokuseras.

Annons

Men styrelsen i ABB och Investor, som är största ägare, delar inte din syn?

– De fattade beslut att inte göra det här och exakt vad Investor tycker i frågan vill jag inte spekulera kring, men summa summarum är att vi tycker det är ett olyckligt och felaktigt beslut.

Kommer Cevian att fortsätta driva frågan?

Annons

– Det kommer vi göra.  ABB:s kurs idag är ungefär 22 schweizerfranc, en förenkling av bolaget möjliggör en värdering på 35 schweizerfranc. Vi kommer att hålla styrelsen och ledningen ansvarig för att leverera en kurs på 35.

Det ryktas att Gardell ska ha träffat Wallenbergarna förra sommaren i syfte att försöka övertyga dem om det kloka i att renodla ABB. Christer Gardell vill dock inte kommentera om ”vilka han har möten med”.

Nu ter det sig dock som att Jacob Wallenberg (reds. anm: vice ordf i ABB) och Investor inte lät sig övertygas av Gardell. Men varken för Investor eller någon annan är det knappast en överraskning att Christer Gardell driver den här typen av frågor, envist och utan rädsla, tills han får som han vill – eller nästan som han vill. Numera är han ”ganska nöjd” med Volvo AB.

– Volvo är på väg åt rätt håll men fortfarande finns en betydande potential. Om Volvo inom lastvagnar och entreprenadmaskiner (VCE) presterar på samma nivå som de bästa fokuserade konkurrenterna samt skulle åtnjuta samma värderingsmultiplar som dem, då skulle Volvos kurs vara SEK 150 (inte SEK 96 som idag). Vi har stora förhoppningar att Volvos styrelse och ledning med framgång kommer att stänga detta gap.

Det här talar för att Cevian blir kvar i Volvo ett tag till?

– Den slutsatsen är ganska lätt att dra, säger Gardell och skrattar.

Han och kompanjonen Lars Förberg startade Cevian 2002 och strategin har varit den samma i alla år. Resultatet för Cevian mäts mot indexet MSCI Europe. I år ligger Cevian, enligt investerare i fonden som vill vara anonyma, cirka femton procentenheter över.

– Jag vill inte kommentera dina uppgifter men det har varit ett hyfsat resultat i år, men det är ett enskilt år och en fond ska alltid utvärderas över flera år. Cevian har dock sedan starten med väldigt stor marginal överträffat index, säger Gardell och berättar om varför fonden heter just Cevian.

– Det är svårt att hitta bra namn. Vi hette från början Amaranth Capital. Men en amerikansk hedgefond hette detsamma och köpte det namnet av oss. Då var vi tvungna att hitta på ett nytt namn. Vi listade en del matematiska termer. Cevian var en italiensk matematik-professor som gett namnet på en triangels mittpunkt. Vi tyckte namnet var lätt och bra.

Vad är det som gör att ni är så framgångsrika?

– I tillägg till att vi har haft tur så har vi har aldrig fladdrat i väg utan alltid hållit vår strategi och vårt fokus.

Christer Gardells framgångar har lett till att det ofta räcker med ett rykte om att Cevian gått in i ett bolag för att kursen ska stiga. Något han är väl medveten om.

– Jag är övertygad om att det förekommer att spekulanter planterar rykten att vi har gått in någonstans för att driva upp kursen.

Ericsson är ett företag som omgärdats av rykten att ni skulle börjat gå in i bolaget?

– Jag kommenterar aldrig vilka bolag vi har gått in i eller inte, för då skulle jag få ägna hela dagarna åt att göra det, säger Christer Gardell.

Du nämnde er fokuserade strategi, vad innebär den? Vilka branscher undviker ni?

– Vi investerar alltid med låg risk och väljer bort branscher där risken är för hög. Branscher där råvarupriser avgör lönsamheten undviker vi och extremt svängiga branscher som shipping är inget för oss, säger Gardell och han berättar att Cevian inte heller vill ta sig an svåranalyserade branscher som läkemedel och bioteknik.

– Att analysera den typen av branscher blir som en gissningslek, det är så osäkert med patentfrågor och framtida intäktsströmmar. Vi föredrar branscher som funnits länge och som kommer finnas kvar länge. Gärna lite tråkiga branscher med skorstenar. Det här innebär inte att vi inte måste förhålla oss till ny teknik och den nya typen av delningsekonomi. Men vår grundstrategi är traditionella branscher, vi håller inte på med venture capital för nya bolag.

Cevians investeringsområde är Europa och då främst Skandinavien, de germanska länderna och England.

– Det är marknader där vi känner oss komfortabla med lagstiftningen. Många verksamheter vi går in i är såklart globala men de ska vara noterade i Europa.

Att vara så publik och framgångsrik som företagsinvesterare innebär såklart att Christer Gardell har råd att unna sig en bekväm livsstil. Men kändisskapet har även sina nackdelar.

– Varje gång jag går på krogen får jag tre, fyra investeringsidéer av folk. Med ett par järn innanför västen så kommer affärsplanen ut, skrattar han.

Och även om Gardell, vid sidan av affärsmannaskapet, främst är känd för sitt stora tennisintresse så är just krogmiljöer inte främmande för honom.

För ett par år sedan startade han bryggeriet Solsidan som producerar en Low Carb öl och för ett par veckor sedan inleddes lanseringen av den torra champagnen Solsidan Zero Dosage.

– Det är kul att ha ett hobbyprojekt vid sidan om. Och det är kul att ta fram nya produkter som jag kan stå för, säger Gardell.
 

Fotnot: Artikelförfattaren äger sedan starten av bolaget 1% av aktierna i Solsidans Bryggeri.
 

Christer Gardell

Namn: Christer Gardell
Ålder: 55 år
Bor: Solsidan i Saltsjöbaden
Familj: Hustrun Kristina och tre utflugna döttrar
Intressen: Tennis, öl och champagne
Favoritkrog i Stockholm: Tapir, Skeppargatan 18
Aktuell: Driver aktivistfonden Cevian som bland annat är största ägare i Volvo och näst största ägare i ABB

Annons