Annons

Annons

Sitewide generic

Fondexperter: 2015 var en stock pickers drömår

Förvaltare diskuterar förra årets utveckling och trenden mot ökad indexförvaltning.

2015 var en stock pickers drömår

Förra året var ett turbulent år men väldigt bra för aktiemarknaden, där småbolagsförvaltningen gått bäst. Det menar tre experter från den nordiska fondbranschen vid Fondbolagens förenings pressträff idag.

– Småbolagsförvaltningen har levererat mest. Spararna jagar tillväxt och det har främst funnits i småbolagen. Då är det viktigt att vara aktiv även när man förvaltar en blandfond, säger Enter Fonders Rickard Bentefour.

Annons

Annons

Att fonder inriktade mot mindre bolag har uppmärksammats av fler aktörer. Idag delade Fondmarknaden.se ut priser till de bästa fonderna där Öhman Sweden Micro Cap blev bästa Sverigefond med en avkastning på 41.6 procent förra året samtidigt som Swedbank Robur Ny Teknik fick pris för bästa branschfond och levererade 52 procent. SEB:s Europafond Småbolag fick pris för bästa Europafond samtidigt som bolaget även framröstades som årets bästa fondbolag.

Småbolag har en högre vinsttillväxt än stora bolag och trots att de är högre värderade så är det bra att vara långsiktig inom sektorn, menar Erik Sprinchorn, en av förvaltarna för Roburs Ny Teknik.

Odin Fonders Vegard Søraunet kommenterar fjolårets marknad som "en stock pickers drömår" och att fondbolaget fortsättningsvis tittar på att investera i bolag som är aktiva på förvärvssidan. Dessutom ska bolaget titta lite mer på konsumentorienterade bolag 2016.

Odin Sverige, som Søraunet förvaltar har en hög andel småbolag i portföljen och förvaltaren ser att de högre vinsterna i sektorn fortsätter under 2016. Däremot anser han att den svenska fondmarknaden skiljer på småbolags- och storbolagsfonder för mycket, en åsikt han tidigare uttryckt i en intervju med Realtid.

– Varför skilja på small-cap och large-cap? Att se småbolagsfonder som en grupp är lika konstigt som att se all tillväxtmarknadsfonder som likadana, säger han.

Fondbolagens förening presenterade statistik över spararnas fondval 2015 och förutom stora allokeringar till blandfonder framgick det att indexfondernas popularitet inte avtar. Som aktiva förvaltare tycker alla tre paneldeltagare att indexfonder är ett sämre val på längre sikt.

– Problemet med index är att man köper de högst värderade bolagen och man köper och säljer vid fel tillfälle. Man kan säga att man som investerare då frånsäger sig optionen att det kan gå bättre, säger Swedbank Roburs Erik Sprinchorn.

Enters Rickard Bentefour menar dock att trenden är här för att stanna.

– Vi kommer att se en ökad polarisering av fondmarknaden. På ena sidan har vi indexfonderna och på andra har vi de riktigt aktiva fonderna. De tidigare så kallade indexnära aktiva förvaltarna får det mycket svårt framöver, säger han.

Utsikterna för 2016 är försiktigt positiva men bolagen, framför allt de stora, måste börja leva upp till sina vinstförväntningar.

– Vinsttillväxt är en nödvändig faktor för en positiv utveckling. Sen är det viktigt att komma ihåg att börsen går upp 2 år av 3 historiskt sett. Därför är det svårt att prognosticera och därför tror vi på en långsiktig syn, säger Roburs Sprinchorn.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons