Annons

Annons

Sitewide generic

Douglas båthall togs upp i fullmäktige

"Det här mötet bekräftar det jag länge befarat", säger en av ledamöterna i fullmäktige.

Familjen Douglas uppmärksammade markbråk i Österåker debatterades i går kväll i kommunfullmäktige, enligt SVT.

Uppdrag Granskning uppmärksammade i ett reportage förra månaden att Gustaf Douglas, ledamot i moderata partistyrelsen och ordförande i Latour, favoriseras av kommunpolitikerna i Österåker.

Huvudårendet rör en båthall i Säbyviken som byggts upp på strandskyddad mark. Båthallen ägs av familjen Douglas.

Annons

Annons

Grannar har protesterat men kommunen har sagt ja till bygget.

– Det här mötet bekräftar det jag länge befarat, att det finns dokument som visar att kommunens tjänstemän och politiker har känt till strandskyddsdispens borde ha krävts långt tidigare än 2010, säger Jonas Jonsson, (MP) ledamot i fullmäktige, till SVT.

Enligt tv-inslaget ska Carl Douglas, son till Gustaf Douglas, nu ha skickat in en inlaga till regeringen där han vill att inte bara Säbyviken ska slippa det utökade strandskyddet utan att det också ska gälla alla utvidgade strandområden i Österåker.

Enligt en av grannarna som suttit med och lyssnat på gårdagens möte har fullmäktige missat att det rör sig om ett strandskyddat område samt berättar att man skyller på länstyrelsens kartunderlag.

"Kommunen har missat att strandskyddet inte varit upphävt inom hela planområdet, vilket är det vanliga i äldre detaljplaner. Det har berott på att såväl handläggare som Byggnadsnämnd feltolkat en strandsskyddslinje som Länsstyrelsen lämnat underlag till", står det på kommunens hemsida.

– De planer som tagits av den här kommunen de senaste åren har alla blivit godkända och det borgar för att man har gjort ett bra arbete och jag utgår från att man gjort ett lika bra arbete här, säger Johan Boström (M) ordförande i kommunfullmäktige till SVT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons