Finans Nyhet

Branschorganisation: Brittiska förvaltare riskerar utflöden och jobbförluster

Publicerad

Investment Associations analyserar Brexits effekter på den inhemska kapitalförvaltningen och hittar orostecken.

Realtid.se

Storbritannien och framför allt London är ett allt mer globalt investeringsnav för investerings- och fondbranschen. 

Ett av den brittiska fondindustrins största problem just nu är beslutet att lämna EU och hur hårt det kan slå mot branschen, skriver Investment Association (brittiska motsvarigheten till Fondbolagens förening) i en färsk analys.

Kapitalförvaltningsområdet i Storbritannien har nu totalt 5,7 biljoner pund i tillgångar. Av det förvaltas 2,2 biljoner i Storbritannien åt internationella kunder. I Storbritannien förvaltas samtidigt 37 procent av Europas tillgångar, vilket är mer än i Frankrike, Tyskland och Italien sammanlagt.

Annons

Per slutet av 2015 förvaltades bland annat 1,2 biljoner pund åt europeiska kunder i fonder och olika mandat, enligt Investment Association.

"Investeringsbranschen har gynnats av fri rörelse av människor inom EU och fortsatt tillgång till global kompetens är av högsta vikt om marknaden ska fortsätta att växa", skriver branschorganet i en kommentar till analysen.

Uppfattningen är att 92.000 människor arbetar inom kapitalförvaltningsindustrin i någon form runt om i Storbritannien. Det är fortfarande oklart vilka effekter beslutet att lämna EU får men konsekvenserna kan bli enorma, enligt IA.

Annons

Ett av de största orosmomenten är huruvida europeiska kunder och andra förvaltare flyttar sitt kapital på grund av en vilja att ha tillgångarna inom EU istället. Jobbförluster är ett annat potentiellt stort problem.

Osäkerheten är stor både på ett politiskt och ett regulatoriskt plan, främst eftersom kapitalförvaltningsbranschen både är väldigt internationell och samtidigt väldigt integrerat i den Europeiska unionen.

"Branschens framtid som ett centrum för kompetens för kapitalförvaltning beror i allra högsta grad på dess förmåga att anpassa sig till den nya verkligheten", skriver Investment Association i analysen.

Annons

Förra veckan var Londons representant Jeremy Browne i Stockholm för att diskutera just Brexit. Han berättade också att framför allt London var ett nav för finansbranschen; inte bara ett europeiskt sådant utan globalt. Därför såg inte han några större anledningar att vara orolig över dess framtid.

– London är Europas största finansiella centrum. Det har inte blivit det för att någon i Bryssel har sagt att det borde vara så utan det har vuxit fram organiskt, genom att bolag velat komma dit och utnyttja skalfördelar. Europa har genom att aggregera sin aktivitet lyckats skapa ett globalt finansiellt nav för finans och företagsverksamhet. Det är en sak som inte förändras, att London är Europas enda riktiga globala finansiella nav, sa han under seminariet.

Att jobb försvinner från London i större omfattning trodde han inte heller var ett problem. Tusentals jobb kommer inte "mirakulöst dyka upp" i Frankfurt och Dublin, nämnde han som ett exempel.

 

Annons