Finans Nyhet

Bo Hedfors

Publicerad

Veteranen Bo Hedfors från Ericsson och Motorola jagar morgondagens mobila lösningar. Nu är han styrelseproffs och med i handfull amerikanska spjutspetsbolag.

NEW YORK Men hans enda styrelseuppdrag i ett svensk bolag, Switchcore, är ingen hit nu när bolaget meddelat att det är nära likvidation.

Nu engagerar sig Bo Hedfors i ett amerikanskt uppstickarbolag inom trådlöst bredband. För en vecka sedan valdes Bo Hedfors in i styrelsen för E-Band Communications.

– Affärsidén bygger på att mobiloperatörerna ska inse att det kommer att behövas mycket högre överföringskapacitet, säger Bo Hedfors.

Annons

E-Band ett ungt San Diego-företag som tagit fram en ny teknik för trådlösa trunknät åt fjärde generationens mobila data- och telenät.

– Vi tycker att det är fantastiskt att få med Bo Hedfors i styrelsen, säger företagets vd, Sam Smookler.

Själv är Bo Hedfors närmast lakonisk.

Annons

– Det var bara riskkapitalfolk i styrelsen och de behövde en industrigubbe också. Det var därför jag kom in, säger han till Realtid.se.

Hans erfarenhet från telekombranschen sträcker sig fyra decennier tillbaks. Han jobbade på Ericsson i trettio år och var teknikchef 1990-1993 och USA-chef fram till 1998, då han hoppade till rivalen Motorola och blev vice-vd och chef för dess globala mobila infrastruktur. 2002 pensionerade han sig från Motorola, men har knappast lagt vantarna på hyllan, utan sick-sackat världen runt som rådgivare och styrelseledamot för en lång rad unga teknikföretag, inklusive Tellabs, Openwave, Kineto, Firetide och svenska Switchcore AB.

Han har en mastersexamen från Chalmers Tekniska Högskola och är medlem av den svenska Ingenjörsvetenskapsakademin.

Annons

Under sin tid som USA-chef för Ericsson bodde han i Dallas, Texas. Under Motorola-tiden bodde han i Chicago, bara för att 2003 slå sig ned i La Jolla, alldeles norr om San Diego nere vid den mexikanska gränsen. Där började han målmedvetet skaffa sig kontakter via den svensk-amerikanska handelskammaren och CommNexus.org, som är ett nätverk för 150 telekomorienterade företag i San Diego. I dag sitter han i styrelsen för bägge.

– Ett av skälen till att jag flyttade till San Diego var att det fanns lite high tech så att man kan ha lite kul och inte bara vara pensionär. Dessutom hade jag en hel del uppdrag i Silicon Valley och det är bara en timma med flyg till San Jose härifrån, säger han.

Han satsar på att fokusera sin verksamhet till Kalifornien så att han ska slippa resa så mycket.

Det var på ett av CommNexus möten som han fick kontakt med E-Band Communications, EBCC, som tagit fram ett system baserat på E-bandet (70-86 gigahertz..) Det ska göra det möjligt att bygga en infrastruktur för ip-baserat bredband mellan basstationer.

– Det är ett alternativ till fiberoptiken och det är första gången man kan erbjuda gigabitöverföring på avstånd upp till 3 kilometer, säger han.

Den höga bandbredd som gigahertzbandet möjliggör kan serva den växande datatrafiken över mobilnäten, sociala nätverk och applikationer som nedladdning av musik och filmer.

– Det intressanta med E-Bands spektrum är att det är licenserat spektrum, vilket operatörer gillar. De tycker inte att olicenserat spektrum är tillräckligt säkert, säger han.

– Detta unika spectrum är ocksa ”gratis”. Du betalar en registreringsavgift när du registrerar gps-punkterna for din länk på en FCC sponsrad websida. Om länken inte är upptagen så är frekvenserna dina.

– Det finns de som tror att E-Band är för tidigt ute, medan andra säger att de ligger perfekt i tiden. De har ett partnerskap med ADC i Minneapolis och pratar just nu med operatörer som ska bygga ut 4G-nät med WiMax-teknik, säger han.

– De har tagit fram ett unikt chip som byggts av galliumarsenid-experter på Northrop Grumman, ett företag inom den militära sektorn. Det har varit nödvändigt att använda kompetensen på den militära sidan för att kunna bygga så högfrekventa chips.

Tekniken kommer konkurrera med den traditionella mikrovågstekniken, vilken enligt Bo Hedfors inte kan hantera morgondagens enorma mobila dataflöden.

– Det finns i dag inte något företag som kan erbjuda gigabits trådlöst. Affärsidén bygger på att operatörerna ska inse att det kommer att behövas mycket högre överföringskapacitet, säger han.

Han säger att hans förra arbetsgivare Motorola inser att de kommer att behöva såpass hög kapacitet, men känner inte till om de kommer att utveckla den själv eller köpa tekniken.

– Alla inser att det behövs, men många hoppas att man ska kunna lösa det med traditionella lösningar. De operatörer som är framsynta och satsar hårt på 4G inser att det är lika bra att börja satsa på det här nya backbonenätet, säger Bo Hedfors.

Det blir dessutom billigare än med traditionell mikrovågsteknik.

Hans Sandberg

Korrespondent New York

redaktionen@realtid.se

Switchcore på ruinens brant

Det svenska växelkretsbolaget Switchcore, där Bo Hedfors är styrelseledamot sedan 2002, meddelar i dag att bolaget tvingats upprätta kontrollbalansräkning. Bolaget flyttades i dag till Stockholmsbörsen obs-lista och har kallat till presskonferens på måndagsförmiddagen. Aktien har fallit med 51 procent i dag till 15 öre senast betalt.

Enligt uppgifter till Realtid.se var Bo hedfors rätt skeptisk till Switchcores chanser redan för ett år sedan. Men han accepterade fortsatt styrelsemedverkan bara för gammal vänskaps Erwin Leichtle, som då tillträdde som vd.

Annons