FondNyhet

USA:s största fond gör förlust – inte hänt sedan 2009

Publicerad
Uppdaterad

USA:s största pensionsfond Calpers, som är en pensionsfond för offentligt anställda i Kalifornien, redovisar sin första förlust sedan 2009. Fonden menar att traditionell strategi för diversifiering av tillgångarna varit mindre effektiv än historiskt. 

Calpers, som formellt heter California Public Employees Retirement Systems, har inte mindre än två miljoner pensionssparare kopplade till den offentliga sektorn i Kalifornien. Men de har haft ett tufft år. Räkenskapsåret avslutades i juni och enligt preliminära siffror var avkastningen -6,1 procent, rapporterar Financial Times.

Fonden har fortsatt ett gigantiskt kapital om 440 miljarder dollar, motsvarande cirka 4,5 biljoner kronor. 

Investeringschefen Nicole Musicco pekade på ett ovanligt mönster vad gäller avkastningen. Det normala är att räntemarknaden ger en tryggare avkastning när börsen går ned. I år föll både börserna och obligationsmarknaden. 

Annons

Avkastningen var -13,1 procent för den globala börsportföljen medan ränteportföljen minskade med 14,5 procent. Riskkapitalportföljen ökade med 21,3 procent medan fastighetsportföljen ökade 24,1 procent. Den totala avkastningen översteg jämförelseindex med 90 baspunkter.

Annons