UBS köper Credit Suisse

Taggar i artikeln

Credit Suisse UBS
Foto: TTFoto: TT
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Den schweiziska storbanken UBS har dubblat sitt tidigare bud och köper den krisande banken Credit Suisse för drygt 21,2 miljarder svenska kronor, rapporterar Financial Times.

Realtid.se

UBS lade först ett bud på dryga 10,6 miljarder kronor, men har nu dubblat det till drygt 21,2 miljarder – och kommer nu att köpa banken. Det bekräftar Schweiz centralbank i ett pressmeddelande söndagkväll.

– Det är ungefär en fjärdedel av det marknadsvärde som Credit Suisse hade när börsen stängde i fredags, så det är en rejäl rabatt som UBS får, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till SVT.

Enligt Financial Times förbereder regeringen ett snabbspår för bankövertagandet och planerar en lagändring för att kringgå aktieägarnas rätt till en konsultationsperiod på sex veckor.

Annons

Budet ska betalas i UBS-aktier, med ett pris på drygt 0,5 schweiziska francs.

UBS har enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg under förhandlingarna också krävt statliga garantier för att täcka juridiska kostnader och potentiella förluster i samband med ett köp.

Både UBS och Credit Suisse har hittills avböjt att kommentera affären.

Annons

Credit Suisse är Schweiz näst största bank, efter UBS. Största ägare är en saudisk bank. På ett år har aktien tappat tre fjärdedelar av sitt värde och bokslutet för 2022 slutade med en förlust på motsvarande 84 miljarder kronor.

Annons