Realtid/Emissioner & IPO

I samarbete med DealStation

Tungviktare sågar budet på Swedish Match

Taggar i artikeln

Swedish Match
Publicerad
Uppdaterad

Striden om tobaksbolaget Swedish Match intensifieras. En av bolagets största och mest långvariga ägare, fondbolaget Framtiden med grundaren och chefsförvaltaren Don Juran i spetsen, anser att Philip Morris bud på 106 kronor är ”alarmerande lågt”.

Rikard Jansson

Don Juran, som också är ordförande i Swedish Matchs valberedning, riktar också skarp kritik mot ordförande Conny Karlsson och vd Lars Dahlgren som publikt har gått ut och stöttat budet. Det rapporterar DI.

Framtiden Management kontrollerar tillsammans med direkta och indirekta dotterbolag i dag 14,5 miljoner av aktierna i Swedish Match. De första investeringarna i Swedish Match gjordes redan 2003 – sedan dess har man princip inte sålt något alls, skriver DI.

Framtiden bedömer att Swedish Match kan öka vinsten per aktie med 15-20 procent per år under det närmaste decenniet. Detta baseras på hur bolaget har gått före Zyn och hur den nikotinfria produkten har slagit i USA.

Annons

Dagens Industri ställer också frågan hur Framtiden skulle agera om budet höjs till 200 kronor. ”Då får vi diskutera det och återkomma. Vi föredrar att de drar sig tillbaka men vi får se hur saker och ting spelar ut.”

Swedish Match handlas under onsdagen till omkring 109,50 kronor. Som högst har aktien betalats till 110,50 kronor, vilket skedde i fredags.

Annons