TIN Fonder en kassako – för grundarna

Taggar i artikeln

TIN Fonder
Carl Armfelt och Erik Springchorn lockar många unga sparare till TIN Fonder.Carl Armfelt och Erik Springchorn lockar många unga sparare till TIN Fonder.
Carl Armfelt och Erik Springchorn.
Publicerad
Uppdaterad

Den aktiva fonden TIN Ny Teknik har idag över 160.000 småsparare som investerare. Och affärerna går bra – sedan starten har ägarna plockat ut 200 miljoner kronor i utdelning. Det skriver Expressen.

Realtid.se

För fem år sedan lämnade stjärnförvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt sina toppjobb på Swedbank för att istället dra igång egen verksamhet i form av fonden TIN Ny Teknik. 

Sedan dess har drygt 160 000 personer hakat på tåget och tillsammans investerat närmare 10 miljarder kronor i fonden. Den årliga fondavgiften på 1,56 procent har därmed blivit en kassako för ägarna i form av Atle Investment Management AB, Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Sedan starten har de plockat ut närmare 200 miljoner kronor i utdelning. Det skriver Expressen. 

– Vi är ett affärsdrivande företag. Det är inget jag skäms över. Vi gör så gott vi kan och hoppas att det ska bli jättebra över tiden för alla som investerar. Inklusive oss själva, säger Erik Sprinchorn till Expressen.

Annons

Fonden hade en raketstart och gick upp över 70 procent fram till 2020, men sedan har det gått sämre Under åren 2021 till 2024 har fonden tappat närmare 33 procent.

– Hade du berättat för mig att de första fem åren efter ni har startat så kommer ni ha en pandemi och ett krig i Europa med påföljande inflationschock mer eller mindre… Då hade jag kanske inte vågat starta det här ändå, säger Erik Sprinchorn till Expressen, och fortsätter:

– Vi har ett ansvar att under alla marknadsförutsättningar göra det bästa möjliga för våra andelsägare. Det här är det vi lever och andas, det roligaste i världen vi vet. Vi är otroligt tacksamma för det förtroende vi har fått från väldigt många investerare, säger Erik Sprinchorn.

Annons

Totalt sett sedan starten 2019 har TIN Ny Teknik gått upp drygt 56 procent. Bolaget förvaltar även fonden Avanza World Tech by TIN i ett samarbete med Avanza. 

Annons