Simris Group noterar rekordtillväxt vid algfarm efter återstart

Publicerad

Bioteknikbolaget Simris Group noterar en rekordtillväxt vid sin algfarm i Hammenhög. Sedan återstarten av verksamheten i januari är tillväxttakten mer än tre gånger den tidigare rekordtakten.

I rapporten för fjärde kvartalet meddelades att bolaget tömt sitt system av glasfotobioreaktorer på anläggningen, för att göra en djuprengöring av systemet och göra uppgraderingar samtidigt som elpriserna var höga och tillväxttakten skulle vara låg. De mindre bioreaktorerna startades om i januari och sedan dess har tillväxten av alger varit mer än tre gånger den historiska rekordhastigheten.

“Resultaten har överträffat våra förväntningar. Det här är den hälsosammaste och snabbast växande algkulturen jag har sett under mina nio år med Simris. Vi installerar för närvarande LED-lampor på en större reaktor där vi förväntar oss att se liknande resultat. Sammantaget räknar vi med att kunna fördubbla vår genomsnittliga historiska skörd under en rullande tolvmånadersperiod”, säger Hannes Hall, Head of Algae Farm på Simris Group.

Enligt vd Julian Read ska teamet under de kommande månaderna arbeta med att skapa optimala förutsättningar för Fucoxanthin-produktion och att planera för ytterligare uppgraderingar nästa vinter.

”Fördubbling av mängden biomassa och ökad avkastning av Fucoxanthin kommer att möjliggöra mer försäljning till en högre marginal. Vi kan börja skörda sent under Q2 med nya B2B-leveranser möjliga från början av Q3”, uppger han.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons