FondNyhet

Så mycket backade Swedbank Robur Technology i april

Kristoffer Barrett, Swedbank RoburKristoffer Barrett, Swedbank Robur
Kristofer Barret.
Publicerad
Uppdaterad

Fonden Swedbank Robur Technology minskade 7,59 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden minskat 14,89 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Kristofer Barrett.

Finwire

Inledningsvis beskriver förvaltaren april som den sämsta börsmånaden på flera år, där tekniksektorn var ledande i nedgången. En kombination av bland annat en avmattning av efterfrågan, nedstängningar i Kina vilket skapat störningar i leverantörskedjorna och kostnadsökningar har lett till att aktievärderingar kommit ned.

Vidare skriver förvaltaren att rapportsäsongen inletts med styrka inom molnsegmentet, medan andra delar av sektorn har haft en tuffare säsong med bland annat lägre efterfrågan, höga personalkostnader och leveransproblem. Det är något Barrett tror kommer leda till lägre vinster i närtid, men han ser fortsatt positivt på den långsiktiga efterfrågan. Detta eftersom digitalisering, elektrifiering och effektivisering fortsatt står i fokus.

”En stor del av de bubbeltendenser vi såg inom den breda tekniksektorn har kommit ur marknaden och värderingarna för lönsamma bolag är generellt rimligare nu. Med det sagt är momentum svagt i marknaden och det finns risk för fortsatta nedgångar, som förhoppningsvis visar sig vara köplägen för den långsiktiga investeraren”, avslutar förvaltaren.

Annons

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Nvidia, Broadcom och Adobe med portföljvikter om 7,23, 5,73 och 5,30 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden mot USA på 74,6 procent följt av Taiwan och Nederländerna på 13,2 respektive 3,7 procent.

Största sektorer var informationsteknologi och kommunikationsservice med 86,2 respektive 5,0 procent av portföljexponeringen.

Annons
Swedbank Robur Technology, %april, 2022
Fond MM, förändring i procent-7,59
Fond i år, förändring i procent-14,89
Annons