FinansNyhet

Rekordhög M&A-aktivitet i Kina

Publicerad

Kinesiska mål står för den stora ökningen i M&A aktiviteten i Kina och Hong Kong enligt Mergermarkets halvårsrapport. Totalt sett har M&A-aktiviteten i området ökat med 40 procent.

Rakel Lennartsson

Jämfört med första halvåret 2017 är M&A-aktiviteten i Kina och Hong Kong upp 40,3 procent första halvåret 2018, enligt en färsk rapport från Mergermarkets. Det motsvarar ett värde av 221,9 miljarder US-dollar, fördelat på 944 transaktioner*.

Kina och Hong Kong stod första halvåret för 57 procent av den samlade M&A-aktiviteten i Asien och Stillahavsregionen.

Den ingående M&A-aktiviteten i Kina har slagit rekord med det bästa halvåret i Mergermarkets statistik (sedan 2001). Totala värdet på transaktioner mot kinesiska mål var 204,3 miljarder US-dollar fördelat på 866 transaktioner. I Hong Kong däremot sjönk aktiviteten något, sett till såväl värdet som antalet transaktioner.

Annons

Andra kvartalet har varit särskilt starkt i området, vilket innebär nästan en fördubbling jämfört med samma period förra året, och ännu en rekordnotering hos Mergermarkets: 21,9 miljarder US-dollar fördelat på 32 transaktioner under andra kvartalet 2018 i Kina och Hong Kong.

En enda transaktion ligger bakom rekordnotering i det andra kvartalet: GIC Private Limited’s (Singapore) köp av Zhejiang Ant Small and Micro Financial Services Group (Kina) för 14 miljarder US-dollar.

Köpsidan, bestående av ett konsortium lett av GIC Private Limited, företräddes av de legala rådgivarna Clifford Chance samt Weil, Gotshal & Manges.

Annons

Säljsidan företräddes av de legala rådgivarna Sullivan & Cromwell samt de finansiella rådgivarna China International Capital Corporation Limited, Citi, Deutsche Bank AG samt Morgan Stanley.

Private equity-sektorn i Kina och Hong Kong slog buyout-rekord under första halvåret i år, med ett värde på 44,9 miljarder dollar fördelat på 84 affärer. Det motsvarar nästan en fördubbling (47,1 procent) jämfört med första halvåret förra året, sett till värdet. Det genomsnittliga värdet för en PE-buyout ökade med 15,9 procent under första halvåret.

Investeringarna i financial services ökade betydligt under första halvåret i år, vilket beror på den tidigare nämnda transaktionen mellan Zhejiang Ant Small and Micro financial Services och de nya ägarna genom GIC Private Limited.

Annons

Morgan & Stanley fortsätter att toppa bland finansiella rådgivare sett till det samlade transaktionsvärdet i Kina och Hong Kong. Därefter följer andra internationella storbanker som UBS Investment Bank och Bank of America Merrill Lynch.

När man i stället utgår från antalet transaktioner leder Hutai Securities ligan, följt av China International Capital och CITIC Securities.

På den legala sidan dominerar King & Wood Mallesons, som leder M&A-ligan sett till både transaktionsvärde och transaktionsvolym. På listan som utgår från transaktionsvärde tar Linklaters en andraplats och MLGTS en tredjeplats. Listan som i däremot utgår från transaktionsvolym har Fangda Partners på andraplats och Grandall Law Firm på tredje.

Som redan konstaterats är det Kina som driver utvecklingen, och när tabellerna bryts ned på respektive land visar det sig att tre i topp för respektive kategori av rådgivare är desamma för enbart Kina, som för Kina och Hong Kong tillsammans.

 

Fotnot

*Mergermarkets statistik innefattar transaktioner värda över 5 miljoner US-dollar. Avtal där köpeskillingen inte uppges räknas med om målbolagets omsättning överstiger 10 miljoner US-dollar.

Annons