FondNyhet

PriorNilsson Yield: Svaga konjunktursiffror bidrog positivt i juli

Publicerad
Uppdaterad

Fonden PriorNilsson Yield steg 0,76 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,03 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 1,81 procent och är därmed sämre än index som har minskat 0,01 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Felicia Söderqvist

Initialt skriver förvaltaren att huvudförklaringen till uppgången under juli var de svaga konjunktursiffrorna vilket tolkades positivt då man förväntar sig mindre hökaktiga centralbanker framöver. Långräntorna föll under juli vilket gav stöd till månadens uppgång, inte minst för fastighetsbranschen som annars haft ett tungt år.

Rapportsäsongen är nu snart över och bolagen presenterade rapporter i linje med förväntningar. Verkstadsbolagen visade på en god orderingång samt en bra försäljning men med något lägre marginaler drivet av bland annat ökade kostnader för insatsvaror och logistik.

Framöver tror förvaltaren att kärninflationen kommer att falla vilket kommer leda till att centralbankerna inte kommer behöva fortsätta med lika kraftiga räntehöjningar. Det stora frågetecknet är däremot konsumenternas köpkraft då kostnader för livsmedel, energi och räntor ligger kvar på höga nivåer.

Annons

Under juni erhöll fonden positiv avkastning från bland annat Corem, John Mattson, Atlas Copco och Handelsbanken.

I den negativa vågskålen fanns Telia, Scandic Hotels, Cedergrenska och Tele2.

Gällande aktiviteten i fonden har man avvecklat positioner i bland annat Alfa Laval, Boliden, NCC, Volvo, Stora Enso och SCA.

Annons
PriorNilsson Yield, %juli, 2022
Fond MM, förändring i procent0,76
Index MM, förändring i procent0,03
Fond i år, förändring i procent-1,81
Index i år, förändring i procent-0,01

 

Annons