FondNyhet

Philip Scholtzé: Stabil efterfrågan på hållbara fonder

Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.
Publicerad
Uppdaterad

Fondstatistik för det första kvartalet från Fondbolagens förening visar att cirka 90 procent av svenska investerares fondsparande utgörs av så kallade ljusgröna fonder som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Isac Boukachabia

Per den sista mars 2022 uppgick fondförmögenheten som var allokerad mot ljusgröna fonder till cirka 5600 miljarder kronor. Mörkgröna fonder med hållbara investeringar som mål uppgick till cirka 260 miljarder kronor, motsvarande 4 procent av fondförmögenheten.

Övriga fonder som inte klassificeras som varken ljusgröna eller mörkgröna uppgick till 7 procent av den totala fondförmögenheten, motsvarande 430 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Trots att det första kvartalet präglades av sjunkande börskurser och utflöden från aktiefonder såg mörkgröna fonder ett nettoinflöde på 5,3 miljarder kronor under perioden.

Annons

”Att fondspararna väljer att öka sina investeringar i mörkgröna aktiefonder under ett kvartal där många aktiva sparare valt att sälja, visar att efterfrågan på hållbara investeringar står emot en turbulent aktiemarknad. När intresset är stort hos spararna är det roligt att se att fondutbudet också växer och nu är hela 10 gånger större än förra året”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Annons