Annons

Annons

Ojämställda löner bland ekonomerna

En kvinnlig ekonom tjänar nästan tolv procent mindre än en manlig ekonom och utvecklingen går åt fel håll. Det visar en färsk analys från fackförbundet Civilekonomerna.

Löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga ekonomer är fortsatt dramatiska. Det visar en analys av Civilekonomernas senaste löneenkät bland 11 000 medlemmar. 

– En civilekonom som är kvinna tjänar i snitt 11.6 procent mindre än en civilekonom som är man i samma ålder, samma befattning och samma sektor, säger Elin Lemel, ombudsman på förbundet, i ett pressmeddelande och tillägger:

– Utvecklingen går åt fel håll. Fyra år tillbaka i tiden var löneskillnaden 10,7 procent.

Annons

Annons

Siffrorna visar enligt henne att arbetsgivarna fortfarande inte tar frågan om jämställda löner på tillräckligt stort allvar och att det inte alltid är kompetens och prestation som avgör utgången i löneförhandlingen.

– Även om de flesta arbetsgivare inte medvetet lönediskriminerar blir resultatet olika lön för lika arbete.

En viktig vattendelare när det gäller löneutvecklingen är föräldraledigheten där kvinnorna ofta är hemma längre än männen vilket straffar sig i form av bromsad karriär och sämre löneutveckling. Dessutom slår perioder av deltidsarbete hårt mot pensionen.

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons