FondNyhet

Odin Small Cap fokuserar på innehav som kan föra vidare stigande kostnader

Odin Small Caps största innehav för tillfället är servicebolaget Coor.
Publicerad

Odin Small Cap som förvaltas av Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud har efter två oerhört starka börsår haft en mer utmanande start på 2022. Fondens två största innehav vid årsskiftet, CTEK och Troax, har hittills tappat mer än 50 procent av sitt börsvärde.

Isac Boukachabia

— De lite mindre bolagen som vi fokuserar på tappar mer i de initiala nedgångarna, men sen blir det en stabilisering när investerare börjar söka sig tillbaka till kvalitetsbolag igen, säger Jonathan Schönbäck till Di.

Framöver ligger stort fokus på om portföljinnehaven lyckas föra vidare stigande kostnader till slutkund. Förvaltaren menar att stabila bolag ska klara av detta på lite längre sikt och få en ännu starkare marknadsposition.

Fondens största innehav för tillfället är servicebolaget Coor. Förvaltaren menar att bolaget innehar förmågan att möta en högre löneinflation genom att föra vidare kostnader, något som andra företag inom sektorn kan ha svårare för.

Annons

Under våren har fonden också ökat i CTT Systems samt tagit en position i Fortnox. Gällande Fortnox menar förvaltaren att även detta innehav huserar i en nisch där de har en stark position vilket gör det möjligt för bolaget att höja sina priser.

Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud förvaltar även ODIN Sverige som var ankarinvesterare i Storskogen vid noteringen i höstas. Under 2022 har aktien fallit med cirka 70 procent.

— Storskogen har gjort en fin resa historiskt och har förutsättningar att fortsätta med den, men det är klart att det är en utmanande miljö för den typen av förvärvsbolag i nuläget och kanske framför allt för de som noterades senast. Addtech och Lagercrantz, som vi också äger, visade på bättre leverans, säger Jonathan Schönbäck.

Annons
Annons