Annons

Annons

Nya verktyg ska stoppa momskaruseller

Nya verktyg ska underlätta skattemyndigheters arbete med att komma åt bedragare som lurar EU:s medlemsländer på miljarder.

Det kallas momskaruseller, och är ett sätt för bedragare att genom komplexa transaktionskedjor lura EU-länder på momsen när de handlar med olika varor. Sammanlagt beräknas bedrägerierna kosta EU-länderna minst 500 miljarder kronor varje år. Det rapporterar Sveriges Radio.

De nya verktyg som Skatteverket nu hoppas på är ett gemensamt IT-system mellan europeiska skattemyndigheter, som gör att de tillsammans ska kunna visualisera momskarusellerna för att snabbare upptäcka bedrägerierna och sätta stopp för dem. Dessutom ska skattemyndigheterna ska också kunna börja utbyta information med Europol, vilket de tidigare varit förhindrade ifrån.

– Vi kan då fånga in ytterligare information om de som verkligen står bakom de här karusellerna, säger Alma Olofsdottir, som är internationell samordnare på Skatteverket, till Sveriges Radio.

Annons

Annons

Att bedrägerierna alls kan ske beror på den EU-reglering som gör att ett företag i ett EU-land som säljer varor till ett företag i ett annat EU-land inte behöver lägga på moms i det ledet. Tanken är att det ska förenkla momshanteringen.

– Vi kan inte stoppa bedrägerierna så länge som vi har den lagstiftning vi har, men vi kan utveckla våra verktyg för att fånga upp bedrägerierna för att i alla fall minimera förlusterna.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons