Finans Nyhet

”Nordiska investerare är mycket sofistikerade”

Publicerad

Den näst största europeiska kapitalförvaltaren för institutioner – Lgim – slår upp portarna i Stockholm. Nordenchefen är en veteran från Deutsche Bank.

Legal & General Investment Management är en bjässe inom kapitalförvaltning med störst verksamhet i Storbritannien där bolaget grundades redan 1836.

Volker Kurr, chef för kapitalförvaltningen för institutionella investerare i Europa, berättar att verksamheten är tämligen okänd utanför Storbritannien. Det långa namnet brukar förkortas LGIM och utläsas som ett namn, Lgim.

Firman förvaltar 1,4 biljoner euro och har 2 000 anställda. Londonkontoret är störst, därefter följer Chicago med 200 anställda och Hongkong med omkring 35-40 personer. I Europa finns mindre kontor i Amsterdam, Frankfurt, Dublin, Milano och nu även i Stockholm.

Annons

– Det är väldigt spännande att få den här möjligheten. Jag har sedan tidigare en solid kombination av kapitalförvaltning och institutionell försäljning, säger den nye Nordenchefen Anders Årjes.

De senaste tio åren har han arbetat på Deutsche Bank i Norden. Tidigare har han bland annat varit fondförvaltare på Fjärde AP-fonden.

– Det här är intressant eftersom Lgim ligger långt framme inom ESG-integration av sina produkter. Man är också väldigt flexibel i att anpassa produkterna för kunderna. Det är en väldigt bra match för den europeiska investerarbasen.

Annons

Just ESG – environmental, social and governance, det vill säga miljö och hållbarhet – är ett område där Lgim säger sig ligga långt framme och också har hållit på länge med.

– Vi har jobbat med ESG innan begreppet fanns. Det är samma sak med nordiska institutioner. De nordiska investerarna är mycket sofistikerade jämfört med de flesta andra, säger Volker Kurr.

Ett annat område som väcker intresse bland kunderna just nu är ”self indexation”. Det går ut på att specialanpassa index för ETF:er. 

Annons

– Ett exempel är MSCI:s ESG-index, som de tar bra betalt för. Inom det här området finns det stora möjligheter för kunder med särskilda ESG-krav att specialanpassa index. Det kan till exempel vara kunder som inte vill ha med något kring fossila bränslen, säger Volker Kurr.

– Index kostar en bråkdel av vad du vanligen betalar för ESG.

Andra områden som Volker Kurr tycker att man ska titta på är tillväxtmarknader, emerging markets, speciellt Emerging Market Bonds, EMD:er, det vill säga tillväxtmarknadsobligationer.

95 procent av Lgims kunder är institutionella aktörer. Ett exempel i Sverige är Första AP-fonden.

Tidigare har Lgim täckt Norden från Frankfurt och London.

– När han som skötte det gick i pension beslöt vi att öppna ett kontor i Stockholm för att komma närmare kunderna. Det hänger också ihop med att vi hittade just Anders, säger Volker Kurr.

Anders Årjes kommer inledningsvis att jobba själv från Stockholm med hjälp av säljare och produktspecialister i London.

Lgims övergripande vd är Michelle Scrimgeour, som började för ett år sedan. Hon har tidigare arbetat på konkurrenter som Columbia Threadneedle Investments, M&G Group och Blackrock.

– Hon har lång erfarenhet och stor förståelse för marknaden, säger Volker Kurr.

På Morningstar finns fyra av Lgims fonder listade. En har fem stjärnor i betyg, L&G Euro Corporate Bond Fund.

– Det är en av våra kärnfonder. Den har haft en fantastisk utveckling ända sedan 2007. Det har klarat sig igenom många kriser, inte minst finanskrisen och Lehman Brothers-kraschen.

På frågan om var man kan köpa den ber Volker Kurr att få återkomma. Ingen av Lgims fonder finns med hos exempelvis Avanza. Enligt Lgims hemsida finns 18 fonder och dessutom en rad ETF:er, men majoriteten är bara öppna för institutionella investerare.

Vilka är era konkurrenter?
– Det är de vanliga misstänkta. M&G, Blackrock, Pimco, Wellington och alla de vanliga, säger Volker Kurr.

Annons