Morgonsvepet

Nordax upphör med nyutlåning i Tyskland

Nordax slutar med utlåning i Tyskland, Han lämnar Folksam och blir chefsekonom på Svensk Försäkring och Nya chefer på Profi Fastigheter. Det är några av fredagens rubriker i morgonsvepet.

Publicerad 2019-05-17

Nya chefer på Profi Fastigheter
Susanne Essehorn utses till Fastighetschef, Mathias Björkman till Chef för Aktiv förvaltning och Klas Modin till Chef för Affärsutveckling. Det framgår av ett pressmeddelande.
Profi skapar samtidigt en integrerad Fastighetsavdelning som inkluderar Aktiv förvaltning, Affärsutveckling och Strategisk uthyrning.
Susanne Essehorn som nyligen började på Profi har erfarenhet av fastighetsbranschen från bland annat Klövern, Sagax och GE Real Estate.
Mathias Björkman är idag senior förvaltare med ansvar för bland annat bolagets bestånd i Kista.
Klas Modin är idag ansvarig för Profi Fastighets projektutveckling med ansvar för flera av Profis större projekt.
Mathias och Klas tar även plats i Profi Fastighets ledningsgrupp.
– Att kunna ge duktiga medarbetare möjligheten att växa inom bolaget, vara kulturbärare och axla ett större ansvar är oerhört tillfredställande. Genom att samla hela vårt fastighetserbjudande i en organisation med Susanne som chef stärker vi ytterligare vår förvaltnings- och utvecklingsaffär både strategiskt och operationellt, säger vd Thomas Sipos.

Nordax upphör med nyutlåning i Tyskland
Efter en strategisk översyn har Nordax tagit beslutet att sluta med nyutlåning av privatlån på den tyska marknaden. Detta framgår av ett pressmeddelande.
”Beslutet grundar sig framförallt i att lönsamheten på den tyska marknaden inte nått önskade nivåer”, framgår det. 
Befintliga kunder och den utlåningsportfölj som finns i Tyskland kommer även fortsatt att hanteras av Nordax. 
Nordax har varit verksamt på den tyska marknaden sedan 2012 och utlåningen uppgick per den 31 mars 2019 till 982 miljoner kronor, vilket motsvarade knappt 5 procent av Nordax totala utlåning. 
Nordax kommer även fortsatt att ta emot inlåning från allmänheten i Tyskland.

Lämnar Folksam och blir chefsekonom på Svensk Försäkring
Magnus Vesterlund blir ny chefsekonom på Svensk Försäkring och tillträder den 19 augusti 2019. 
– Vi ser fram emot att Magnus Vesterlund blir ny chefsekonom hos oss, säger Christina Lindenius, vd på Svensk Försäkring. 
Närmast kommer han från Folksam Liv där han har arbetat sedan 2012, senast som chef för Riskavdelningen. Innan dess arbetade han 16 år på olika chefsbefattningar inom Riksbanken. Under två år var han nationell expert i EU-kommissionen. 
– Det ska bli spännande att börja arbeta på Svensk Försäkring med branschfrågor. Jag ser fram emot att kunna bidra med mitt intresse för försäkringsmarknaden och min erfarenhet från statsförvaltning, försäkring och internationellt arbete, säger Magnus Vesterlund.

Blandat på Asienbörserna
Vid sexsnåret hade Tokyobörsens Nikkei 225-index stigit med 1,1 procent, enligt DI. Det var dock frostigare på de kinesiska fastlandsbörserna där Shanghaibörsens kompositindex är i skrivande stund ner 1,5 procent medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är ner 1,7 procent. I Hongkong backar Hang Seng-index med 0,8 procent medan sydkoreanska Kospi är upp 0,1 procent. 

Bopriserna steg i april men chefsekonom varnar
Bopriserna steg 0,8 procent i april, enligt Valueguard. Priserna på bostadsrätter steg med 0,4 procent medan uppgången för villor var 1,1 procent. Danske Banks chefsekonom Michael Grahn ser dock en risk för prisnedgångar och pekar på en stor mängd bostadsrätter som påbörjats och är på väg ut på marknaden nu, enligt DI.

Sverige stoppar skattefria pensioner i Portugal
Sverige och Portugal har skriva på ett avtal som stoppar möjligheten för svenskar att ta ut skattefria pensioner i Portugal. Magdalena Andersson uppger att detta inte handlar om stora summor sett till statsbudgeten utan att det handlar om en rättvisefråga då.
– Vi täpper till den lucka som finns i dag som inneburit att människor med privat tjänstepension eller stora fallskärmar kan få ut de pengarna helt skattefritt i Portugal, säger Magdalena Andersson till TT.
Förändringen kan tidigast träda i kraft den 1 januari 2020.
Vidare uppger hon att om den portugisiska skatten är lägre än den svenska kan Sverige från 1 januari 2023 toppa upp och ta upp till Sink-skatten, en särskild skatt för personer bosatta utomlands, på 25 procent

USA stoppar turkisk handelslättnad
Från och med i dag får Turkiet inte längre vara med i USA:s förmånligare handelssystem GSP, enligt TT. USA halverar däremot importtullarna på turkiskt stål, från 50 till 25 procent.
USA meddelar att Turkiet nu är så ekonomiskt utvecklat att de förmånligare reglerna inom GSP inte längre behövs.
Beslutet att utesluta Turkiet möter dock kritik då detta kommer samtidigt som länderna är oeniga på många andra områden. Beslutet sägs vara politiskt motiverad.

Wallstreet fortsätter upp
De tre ledande indexen på New York-börsen steg alla på torsdagen, stärkta av positiv statistik om den amerikanska ekonomin, enligt TT. Dow Jones industriindex steg 0,8 procent, Nasdaqs kompositindex ökade 1,0 procent och S&P 500 gick upp 0,9 procent.
Bland annat kom siffror från handelsdepartementet som visade att husbyggandet ökade mer än väntat i april. En annan rapport visar att antalet amerikaner som söker arbetslöshetsersättning minskade föregående vecka.

Riksbyggens vd blir ordförande i Fonuskoncernen
Leif Linde, rbetar sedan 1 december 2012 som Vd för Riksbyggen, är ny styrelseordförande för Fonus ekonomisk förening. Det beslutade en enig Föreningsstämma torsdagen den 16 maj. Han tar över ordförandeklubban efter avgående ordföranden Krister Andersson.
– Jag känner mig hedrad över förtroendet. Det är en ära att bli ordförande för en koncern med välkända varumärken som Fonus, Familjens Jurist och Vita Arkivet med flera. En verksamhet som bedrivits i snart 75 år och som är väletablerad i både Sverige och Norge. Jag vill utveckla den viktiga affären med hjälp av mina erfarenheter från andra kooperativa företag. Utmaningen för Fonus är att få en bredare verksamhet inom begravning och juridik genom att vara lyhörd för förändringar i marknad och beteenden, säger Leif Linde, styrelseordförande Fonus.
Dessutom får Fonus tre nya styrelseledamöter:Berit Müllerström som idag bland annat är ledamot i ABF förbundsstyrelse, Marianne Pettersson som idag är riksdagsledamot samt Therese Karlsson fsom är föreningssamordnare för Riksbyggen i Norra Sverige.

Platsannonser

Logga in