Nasdaq spår starkare IPO-marknad efter sommaren

Taggar i artikeln

Nasdaq
Stockholmsbörsen, OMXS Foto: TTStockholmsbörsen, OMXS Foto: TT
Aktiviteten kan öka under andra halvåret 2023 när det gäller nyintroduktioner. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Börsoperatören Nasdaq vd Adena Friedman förväntar sig ett stillsamt första halvår 2023 avseende nyintroduktioner, men är förhoppningsfull om att aktiviteten kan öka under andra halvåret 2023.

Finwire

Nasdaq har i dagsläget omkring 200 bolaget i sin pipeline för möjliga börsnoteringar, vilket är färre än det normala intervallet 250 till 300 bolaget. Det sade Friedman i en intervju i samband med Reuters Next-konferensen.

Fjolåret var en rekordsår för nyintroduktioner globalt med drygt 750 nya bolag som började handlas på Nasdaq. Aktiviteten drevs på av allmänt starka börser och många spac-bolag, vilket är en slags tomma förvärvsbolag med en kassa. Det rapporterar Reuters.

I år har det varit ett betydligt tuffare börsklimat med hög inflation och stigande räntor som har gett ett allmänt negativt börsklimat och spac-bolag har hamnat under hårdare regulatorisk granskning.

Annons

Nasdaq har uppnått 143 nyintroduktioner för de första nio månaderna i år, en markant nedgång jämfört med 557 bolag motsvarande period i fjol.

Nasdaq äger de flesta börser i Norden och Baltikum, däribland Nasdaq Stockholm, ofta kallad Stockholmsbörsen och marknadsplatsen First North. Ett tydligt undantag är Oslo Børs, Oslobörsen, som ägs av konkurrenten Euronext.

Annons