Latinamerikanska ledare vänder blicken österut när Kina utlovar respekt, investeringar och samarbete. Samtidigt förlorar USA inflytande i vad som en gång kallades landets ”bakgård”.
USA förlorar greppet när Latinamerika väljer öst före väst


Mest läst i kategorin
När Kinas president Xi Jinping den här veckan öppnar dörrarna till Peking för statsöverhuvuden från Latinamerika, handlar det om mer än diplomatiska artighetsfraser.
Med USA:s handelspolitik under Donald Trump som fond, försöker Kina befästa sin roll som regionens främsta strategiska och ekonomiska partner.
Missa inte: Xi hann före västvärlden – nu skördar Kina frukterna. Realtid
På plats i Peking finns ledare från Brasilien, Colombia, Chile, Venezuela och flera karibiska stater. Mötet äger rum inom ramen för China-CELAC Forum, ett samarbete mellan Kina och de 33 medlemsländerna i Latinamerika och Karibien.
Initiativet ses som ett direkt svar på USA:s försök att begränsa Kinas globala inflytande.

Luftslott eller framsteg? Kina och USA tar i hand
Helgens förhandlingar mellan Kina och USA landade i optimistiska tongångar från båda sidor.
Kina köper avgörande råvaror
”Jag vill inte välja mellan USA och Kina. Jag vill ha relationer med båda”, sa Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva under en gemensam pressträff med Chiles president Gabriel Boric i april, enligt The Economist.
Kinas ekonomiska fotfäste i Latinamerika har vuxit snabbt. Från att ha varit en marginell aktör i början av 2000-talet, är landet nu största handelspartner för Brasilien, Chile och Peru.

Handeln med Latinamerika uppgick till 427 miljarder dollar enbart under årets första nio månader, rapporterar Reuters.
Särskilt viktiga är råvarorna. Kina köper stora mängder soja, koppar och litium – avgörande resurser för landets industriella tillväxt och gröna omställning.
Enligt Council on Foreign Relations har Chile ensamt exporterat över 38 miljarder dollar i varor till Kina 2022.
Läs även: Tullpausen mellan USA och Kina skickar svenska aktier uppåt. Realtid
Senaste nytt
USA:s försvarsminister varnar
Kina har också blivit en betydande investerare i regionens infrastruktur, energi och telekom. Två tredjedelar av Latinamerikas länder är idag knutna till det kinesiska Belt and Road-initiativet, uppger Barron’s.
Samtidigt väcker Kinas engagemang oro – särskilt från USA:s håll.

Svenskarna har fått nog av lågprisjättarna från Kina
Svenska e-handlare varnar för snedvriden konkurrens.
Amerikanska tjänstemän varnar för att kinesiskt ägda hamnar, som megaprojektet i peruanska Chancay kan få militära tillämpningar.
”Kinas militära närvaro i västra hemisfären är för stor”, har USA:s försvarsminister Pete Hegseth varnat.
”Mer hatisk med tiden”
Trots detta ser många latinamerikanska ledare Kinas närvaro som ett alternativ till vad de uppfattar som USA:s dominanta och ibland nedlåtande attityd.
Enligt en ny opinionsundersökning från Premise anser en majoritet i Brasilien, Colombia och Venezuela att Kina behandlar dem med mer respekt än USA gör.
Läs även: Kontroversiell olja till Kina märks om – blir ”brasiliansk”. Realtid
Men relationen är inte helt friktionsfri.
”Vår relation med Kina är en kärlekshistoria som blir mer hatisk med tiden”, säger Alfredo Thorne, tidigare finansminister i Peru – och pekar på dumpning av billiga kinesiska produkter.
Kinas charmoffensiv i Latinamerika fortsätter, medan USA tycks ha svårt att erbjuda ett trovärdigt alternativ. Frågan är hur länge Washington kan förbli passiv i sin egen bakgård.

Svenska börsen kan falla med 25 procent – risk för recession i USA
Trots tilltagande varningssignaler fortsätter optimismen att prägla Stockholmsbörsen.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.