Realtid

Efter "stökiga skilsmässan" – brittiska EU-avtalet splittrar industrin

EU
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Keir Starmet. (Foto: Leon Neal/AP/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

Ett historiskt avtal mellan Storbritannien och EU öppnar brittiska vatten för europeiska fiskare i ytterligare tolv år. Men beslutet möts av skarp kritik – framför allt från Skottland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I måndagsgryningen lyckades Storbritanniens premiärminister Keir Starmer säkra en överenskommelse om att ”återställa” relationerna med EU efter Brexit.

Efter åratal av spända förbindelser ses avtalet som en historisk vändpunkt – dock till ett högt pris för vissa branscher.

Missa inte: Brittisk tillväxt överraskar – trots tullkaoset. Realtid

”Det är en absolut katastrofal utgång för den skotska fiskeflottan”, säger Elspeth Macdonald, vd för Scottish Fishermen’s Federation som representerar över fyrahundra fiskebåtar, enligt BBC.

Hon beskriver uppgörelsen som ”en total kapitulation för EU”.

Brittisk export kan öka 20 procent

Enligt avtalet, som ska presenteras i sin helhet på måndagskvällen, får europeiska trålare fortsätta fiska i brittiska vatten fram till 30 juni 2038.

Detta är betydligt längre än de fyra år som Storbritannien ursprungligen erbjöd, påpekar Financial Times.

ANNONS
EU
Reform UK:s partiledare Nigel Farage är allt annat än nöjd med avtalet. (Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT)

I utbyte har Storbritannien säkrat ett avtal som förenklar exporten av brittiska jordbruks- och fiskeriprodukter till EU, utan tidsbegränsning.

Ekonomer vid Aston University uppskattar att brittisk livsmedelsexport till EU kan öka med mer än 20 procent tack vare avtalet.

ANNONS

”Slutet för fiskeindustrin”

För att mildra kritiken från fiskerinäringen kommer den brittiska regeringen även att lansera en ”Fishing & Coastal Growth Fund” värd 360 miljoner pund för att investera i kustsamhällen, enligt källor till Financial Times.

Men för den hårt pressade fiskeindustrin är detta klen tröst.

”Om det är sant kommer det att bli slutet för fiskeindustrin”, varnar Reform UK-ledaren Nigel Farage på sociala medier enligt BBC.

Storbritannien och Tyskland ska ta fram ett nytt vapen

Räckvidd på 2 000 kilometer.

ANNONS

”Skilsmässan var stökig”

Storbritanniens näringsminister Jonathan Reynolds försvarar uppgörelsen: ”Efter Brexit har vi samma livsmedelsstandarder på plats på båda sidor av gränsen – ändå är våra jordbrukslivsmedelsexporter nere med en femtedel.”

Experter vidhåller att avtalet måste ses i ett större geopolitiskt sammanhang.

Läs även: Nu krävs inresetillstånd för resa till Storbritannien. News55

”Tiden har absolut varit en läkare. Skilsmässan var stökig”, skriver Jessica Parker, BBC:s korrespondent i Bryssel.

Hon pekar på att den globala kontexten har förändrats dramatiskt med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och Donald Trumps återinträde i Vita huset.

”Verkligt stor dag”

Utöver fiskeuppgörelsen omfattar avtalet ett säkerhets- och försvarspartnerskap. Detta kan öppna dörren för Storbritannien att få tillgång till en EU-vapenfond värd 150 miljarder euro, rapporterar Financial Times.

ANNONS

Parterna har även kommit överens om att ”arbeta för” ett avtal som underlättar för unga människor att leva och arbeta över kontinenten, enligt CNBC.

Tuffare invandringspolitik oroar: ”En kamp”

Kan leda till brist på arbetskraft i både näringslivet och den offentliga sektorn

Storbritanniens finansminister Rachel Reeves beskriver avtalet som ”en verkligt stor dag efter ett antal stora dagar under de senaste veckorna”, rapporterar CNBC.

”Våra största handelspartners är våra vänner i Europeiska unionen, och under alltför lång tid har det varit alltför svårt att exportera, att ta in talang, att handla med våra närmaste grannar. Det är inte bra nog.”

Missa inte: ”Historisk dag” – Storbritannien gynnas av nytt handelsavtal med USA. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS