Finans Krönika

Annelie Östlund: Det är Nossman som ska ut i snålblåsten

Collector, Martin Nossman, FinansinspektionenCollector, Martin Nossman, Finansinspektionen
Collectors vd Martin Nossman duckar från frågor. "Vd ska ut i snålblåsten," skriver Annelie Östlund.
Publicerad
Uppdaterad

Finansinspektionen hotar Collector med ”åtgärder” och aktiekursen rasar. Då gömmer sig vd Martin Nossman bakom sin kommunikationsansvarige och svarar inte på frågor. Realtids Annelie Östlund manar till skärpning.

Annelie Östlund

Det var tidigare i veckan som det blev känt att Finansinspektionen har synpunkter på såväl Resurs Banks som Collectors kreditprövningar. Enligt myndighetens preliminära bedömning grundar den sig nämligen inte på tillräckliga uppgifter. Det skulle i sin tur betyda att bankerna inte följer konsumentkreditlagen och FI hotar med ”åtgärder” om bedömningen står fast.

Det kan betyda alltifrån förelägganden, anmärkningar, varningar och sanktionsavgifter – eller i värsta fall – återkallelse. Ingen tror på det sistnämnda, men investerare får ändå skrämselhicka när banker och FI;s sanktioner nämns i en och samma mening.

Efter FI:s besked har såväl Collectors som Resurs Holdings aktiekurser rasat.

Annons

Att det rör sig ”allvarliga saker” visar också det faktum att båda bankerna går ut med informationen i pressmeddelanden – FI:s kommunikation klassas som insiderinformation.

Det är inte roligt att vara vd i sådana lägen. Men Nils Carlsson, vd för Resurs, rättar till slipsknuten, drar ett djupt och möjligen en smula darrande andetag, och tar frågorna från media.

För Di förklarar Carlsson att han ”ser jätteallvarligt på det här”. Han svarar också på frågor om vad FI:s kritik mer i detalj kan handla om.

Annons

Med detta inte sagt att Resurs Bank har gjort bättre kreditprövningar än Collector, eller på annat sätt skött sig bättre.

Däremot gör Nils Carlsson naturligtvis rätt som går ut i media och tar journalisternas frågor. Det rör sig trots allt om kritik från en mäktig myndighet och med börsnotering följer stora krav på öppenhet och transparens.

Att vd inte gömmer sig bakom en kommunikationsansvarig i ett läge som detta borde vara klart som korvspad.

Annons

Men det är det tydligen inte för Collectors vd.

Visserligen klämde banken in både vd Martin Nossmans namn och mobilnummer under pressmeddelandet. Och det gav ju en air av föredömlig transparens och öppenhet.

Visserligen klämde banken in både vd Martin Nossmans namn och mobilnummer under pressmeddelandet. Och det gav ju en air av föredömlig transparens och öppenhet.

Realtid ringde och messade därför Nossman med gott hopp och tillförsikt i går förmiddag. Under eftermiddagen hade tillförsikten naggats i kanten och hoppet krympt.

Nu på fredagsmorgonen tvingades undertecknad påminna sig om att det inte är en mänsklig rättighet att få tala med Martin Nossman. Men visst borde han väl ha pratat med någon av de stora drakarna?

”Det är enbart jag som kommenterat detta i media”, messar bankens IR- och kommunikationschef Madeleine Mörch.

Ett annat välkänt och färskt fall som rör en vd som använde kommunikationschefen som sköld, är den numera sparkade och åtalade Swedbankchefen Birgitte Bonnesen.

När media avslöjade att banken hade penningtvättsproblem fick kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau den mycket otacksamma uppgiften att förneka detta i den mån det gick.

Och inga jämförelser i övrigt, men det slutade med att även Francke Rodau fick sparken.

”I ljuset av senaste månadernas turbulens behöver Swedbank en nystart i arbetet med att återta förtroendet”, förklarade Anders Karlsson, tillförordnad vd för Swedbank, i en kommentar.

Och i det sammanhanget valde man alltså att byta ut det ansikte som media och allmänhet börjat förknippa med lögner och dimridåer – nämligen Gabriel Francke Rodau.

Som sagt, inga jämförelser i övrigt – men när Finansinspektionen knackar på dörren och kursen rasar – då är det verkställande direktören som ska ut i snålblåsten.

 

Annons