FondNyhet

Kinafonder dominerar vinnarlistan

kinesiska byggnaderkinesiska byggnader
Efter en turbulent inledning på året har läget stabiliserats något på de kinesiska börserna.
Publicerad
Uppdaterad

Det har varit hög volatilitet på börserna under senaste månaden och perioden har präglats av fortsatt ränte- och inflationsoro. Däremot finns det betydligt fler vinnare nu jämfört med föregående månad på en lista som domineras av Kinafonder.

Isac Boukachabia

Placera har listat de fonder som gått bäst respektive sämst från Avanzas fondutbud mellan 14 maj och 14 juni. Totalt har cirka 23 procent, motsvarande 215 fonder, visat positiv avkastning under perioden.

En global indexfond backade under perioden drygt 4 procent mätt i svenska kronor, däremot har nedgången för fonder som räknas om från amerikansk dollar bromsats upp med 2 procent på grund av en stärkt dollar under perioden.

Vinnarlistan karaktäriseras till största del av aktivt förvaltade Kinafonder. Efter en turbulent inledning på året har läget stabiliserats något på de kinesiska börserna.

Annons

”I Kina finns det utrymme för stimulanser och räntesänkningar eftersom inflationen är förhållandevis låg. Samtidigt har det kommit signaler om minskad smittspridning, vilket gett den kinesiska marknaden stöd under månaden. Den taiwanesiska aktiemarknaden gynnades också av avtagande smittspridning i landet”, skriver Placeras Pär Ståhl.

Utöver detta har kinesiska myndigheter inte varit lika aggressiva gällande sina regleringar för de kinesiska teknikbolagen.

Månadens vinnareAvkastning, 1 mån
Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD13,5%
Invesco PRC Equity A USD AD12,4%
GAM Star China Equity A USD Acc11,6%
Invesco China Focus Equity A USD Acc11,5%
Amundi Fds China Equity A USD C11,3%
Nordea Kinafond11,3%
JPM China A (dist) USD11,2%
Templeton China A(acc)USD11,0%
BGF China A210,7%
Barings Hong Kong China A USD Inc10,7%

Förlorarlistan under månaden består huvudsakligen av fastighetsfonder. Hökaktiga signaler från centralbanker, förväntade räntehöjningar och fortsatt inflationsoro har fått investerare att minska sin exponering mot fastighetsaktier.

Annons
Månadens förlorareAvkastning, 1 mån
Länsförsäkringar Fastighetsfond−14,3%
Carnegie Fastighetsfond Norden A−14,2%
ODIN Fastighet C SEK−14,0%
MS INVF US Growth A USD−13,6%
Avanza Fastighet by Norhammar−13,3%
Simplicity Fastigheter A−13,2%
Lannebo Fastighetsfond Select A SEK−13,1%
MS INVF US Advantage A−12,9%
Lannebo Fastighetsfond A SEK−12,7%
PLUS Fastigheter Sverige Index−12,7%
Annons