FondNyhet

Jupiter Japan Select: Fortsatt tungt på japanska aktiemarknaden

Publicerad

Japanska aktiemarknaden fortsatte att falla under det andra kvartalet då oron steg kring att det höga globala inflationstrycket håller i sig längre än väntat, skriver fonden Jupiter Japan Select i en månadsuppdatering.

Isac Boukachabia

Samtidigt kom världens centralbanker med hökaktiga signaler och höjda räntor. Detta tillsammans med stigande råvarupriser på grund av kriget i Ukraina pressade marknaden under Q2, skriver fondförvaltarna.

Under det andra kvartalet minskade fonden med 14,3 procent vilket var sämre än index som minskade 14,0 procent. I juni var fonden ner 8,5 procent, vilket var bättre än fondensjämförelseindex som sjönk 7,3 procent.

Positiva bidragsgivare under kvartalet var bland annat KDDI, Softbank och Tokio Marine. I den negativa vågskålen fanns Recruit, Visional och Net Protections.

Annons

De sektorer som bidrog mest positivt var informationsteknologi och kommunikationstjänster. Bland de sektorer som bidrog mest negativt fanns industri och material.

Två nya positioner initierades under kvartalet i form av halvledarbolaget Rohm och industribolaget Minebea-Mitsumi.

Inga positioner avyttrades under kvartalet.

Annons

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Toyota, Softbank och Sumitomo Mitsui Financial med portföljvikter om 6,1, 5,4 respektive 5,3 procent.

Jupiter Japan Select, %juni, 2022
Fond MM, förändring i procent-8,5
Index MM, förändring i procent-7,3
Fond i år, förändring i procent-23,9
Index i år, förändring i procent-19,5
Annons