Emissioner & IPONyhet

Ingen stiltje för IPO:er – trots känslan av tvärstopp

Oskar WollertOskar Wollert
”Ser man till hur det såg ut under 2020 och 2019 är det hittills ungefär lika, om inte fler, noteringar i år”, säger Oskar Wollert, Vice President för Equity Capital Markets på Carlsquare.
Publicerad
Uppdaterad

Den allmänna känslan att företag knappt genomför några börsnoteringar alls just nu är fel. Antalet listningar och IPO:er hittills i år ligger i nivå med både 2019 och 2020. Det säger Oskar Wollert på Carlsquare och hänvisar till ny statistik.

Anders Frick

Under 2021 genomfördes 243 listningar och 209 IPO:er på de stora svenska marknadsplatserna, vilket var extrema siffror jämfört med tidigare år. Det visar en sammanställning som Carlsquare har gjort.

Anledningarna till förra årets toppnoteringar är flera: Aktiemarknaden hade flera år av stark tillväxt bakom sig vilket ökade intresset väsentligt, både bland investerare och bolag. Dessutom gjorde många lyckade noteringar i kombination med att det har varit relativt enkelt att attrahera kapital att fler ville prova lyckan och dra nytta av fördelarna.

– Utöver detta pumpades under pandemin massiva stimulationspaket in i aktiemarknaden vilket givetvis gynnade marknaden, säger Oskar Wollert, Vice President för Equity Capital Markets på Carlsquare, till Realtid.

Annons

Han förklarar att känslan att det är fullkomligt stiltje på IPO-marknaden just nu lätt uppstår eftersom många av oss tenderar att jämföra med närmast föregående år.

– Men ser man till hur det såg ut under 2020 och 2019 är det hittills ungefär lika, om inte fler, noteringar i år, säger han.

Oron för ett trendskifte började redan under hösten 2021 när oron för inflationen tog fart i oktober då oljepriset fortsatte att rusa.

Annons

– Där risken är störst syns det tidigast. Ett tidigt tecken var de hundratals Spac:s som noterades under 2020 och 2021, och som visade uppenbara problem att hitta target. När sedan Ryssland började mobilisera trupper utanför Ukraina ökade oron ytterligare. Ovanpå på det kom rapporter om stigande inflation och samtidigt tydliga indikationer om räntehöjningar. Konsekvenserna har nog inte gått någon förbi, inte minst i tech-segmentet, säger Oskar Wollert.

Hur smart är det att göra IPO just nu?
– En IPO-process tar tid och kräver oftast många moment av förberedelse, strategiska beslut och inte minst genomlysning. Marknaden kommer givetvis att vända, frågan är bara när. Ser man till de fördelar som kan komma av att göra en IPO och tilltalas av dessa så är det absolut läge att initiera en process. På så sätt kan man vara tidigt ute när marknaden vänder. Värderingarna på den privata sidan kommer också att komma ner, så en IPO kommer alltid att kunna vara ett attraktivt alternativ, säger han.

Hur stor påverkan har kriget i Ukraina?
– Kriget har haft stor effekt, det skakade hela världen och fungerade till viss del som en trigger för den tuffa situation som vi befinner oss i just nu. De mer kortsiktiga effekterna av kriget prisades nog relativt snabbt in på marknaden, men de långsiktiga konsekvenserna har vi kvar att se hur de påverkar fullt ut, säger han.

Annons

Blir det recession?
– Det återstår att se. Just nu ser vi centralbanker kämpa med näbbar och klor för att stävja inflationen. Det här är inte första gången vi är med om en större korrigering i marknaden. Jag tror alla någonstans kände på sig att det gynnsamma klimat vi haft på aktiemarknaden någon gång skulle behöva kylas av eller korrigeras. Det krävs inte mycket eftertanke för att inse att det är ganska rimligt sett ur ett längre perspektiv. Däremot ser vi att det fortfarande finns starkt kapital på marknaden och att kvalitetsbolag fortsatt lyckas attrahera väsentliga summor i investeringar, säger Oskar Wollert.

Annons