FinansNyhet

Hon är Sveriges yngsta advokat

Publicerad

Johanna Hamrefält, M&A-advokat på Vinge, blev förra veckan Sveriges yngsta advokat.

Olof Ehrs

Johanna Hamrefält.

Hur känns det?
– Underbart, det känns väldigt bra att kunna titulera mig advokat. Det är ett stort steg framåt i karriären för mig. Sedan är det såklart lite extra kul att jag är den yngsta advokaten i Sverige.

Hur har responsen varit?
– Jag lade ut nyheten på Linkedin och plötsligt hade jag hur många visningar som helst. Jag har blivit uppvaktad och grattad från olika håll och är mycket tacksam över alla glada tillrop. 

Annons

Varför just M&A-advokat på Vinge?
– Jag tycker att M&A är ett otroligt spännande rättsområde. Det är intressanta klienter och uppdrag som ställer höga krav på dig som advokat. Det är högt tempo och ett utmanande arbete som till stor del består av med teamwork, både med kollegor som med klienter vilket jag uppskattar. Sedan är det inte mycket förutsägbarhet, ingen dag brukar bli som planerat men det är också en stor del av charmen med M&A.

– Jag gillar också att M&A-juridiken innehåller så mycket mer än bara juridik. Varje transaktion kräver sin egen analys som beror på bolag, sektor och uppdrag. Det är en fin blandning mellan ekonomi, samhällsfrågor, branschkunskap och juridik.

Vad är din nästa milstolpe?
– Mitt nästa mål är att jag vill arbeta vidare som advokat bli bäst på det jag gör. Sedan vill jag hålla alla dörrar öppna till nya utmaningar och siktar på att bli delägare här på Vinge en dag. 

Annons

Hur ska vi få fler unga att söka sig till juridiken? 
– När jag har varit ute på skolor och berättat om vad mitt jobb innebär är det många som svarar att de tidigare inte haft koll på vad affärsjuridiken faktiskt innebär i praktiken. Så för min del handlar det om att sprida kunskapen om yrket och inspirera andra att välja juridiken. 

– Jag brinner verkligen för utbildning och hoppas kunna inspirera unga människor att tro på sig själva, våga drömma och läsa vidare. Jag tror att det är viktigt att vuxna berättar för ungdomar om sin personliga och karriärmässiga resa och om olika typer av yrken för att på så sätt tidigt hjälpa ungdomar att bli intresserade av sin framtid.

Har du alltid velat bli advokat? 
– Som ung var faktiskt min dröm att bli åklagare då jag ville hjälpa brottsoffer. Den drömmen blev en morot i mina studier och fick mig fokuserad på att ta tillvara på studietiden. Sedan upptäckte jag att affärsjuridiken passade mig bättre och då ändrades drömmen till att bli affärsadvokat. 

Annons

Bästa karriärtips?
– Att du under din studietid vågar kontakta de arbetsgivare du är intresserad av. Du måste våga synas och ta för dig som student. Jag kontaktade de byråer jag var intresserade av här i Göteborg och det var ingen som tackade nej till en lunch. Att tidigt våga ställa frågor till framtida arbetsgivare tror jag är ett sätt att visa din nyfikenhet och hunger. Att ta en anställning ska ju kännas rätt från båda parter.

Och slutligen – hur gammal är du?
– Jag är 25 år.

Annons