Platserna i utebaren på restaurang Tak i Stockholm är eftertraktade, konstaterar Restaurangpoddens Josephine Palm & Therese Litzén.
Helg

Våga sitt inne när du går ut

Sluta frys de kvällar som den svenska sensommaren inte omfamnar dig i ett varmt täcke. Utnyttja istället situationen till din fördel. Gå in och ät, uppmanar Restaurangoddens Josephine Palm & Therese Litzén.

Publicerad 2017-08-25

Klockan är 20.31 och det börjar bli märkbart kallt på den lilla uteserveringen. Bara minuter tidigare gassade de sista kvällsstrålarna ännu in mellan borden, och klimatet på restaurangens terass var nära nog behagligt. Nu tänds istället terassvärmare och filtarna som hängt prydligt vikta över stolsryggarna plockas fram. Svensk sommar! Inte finns det väl något bättre en svensk sommar? Eller?

På varenda uteservering vi ser runt oss ser det exakt likadant ut. Småfrusna svenskar i minishorts och volanglinnen som huttrande sitter insvepta i Ikeas fleecefiltar, i olika utföranden och färger, beställer in en extra shot för att hålla värmen. Inne kan man ju såklart inte sitta, det är ju för tusan sommar!

Vi drar oss vidare mot restaurang Tak för att sippa ett par drinkar i utebaren, som för övrigt även den har terassvärmare så att man är säker på att inte få förfrysningsskador lagom till andra drinkrundan. Men icke! Kön ringlar lång utanför ingången på Brunkebergstorg i centrala Stockholm. Det finns inte en tillstymmelse till möjlighet att få i sig en terrassdrink den kommande timmen i den kön. Det är bara att vända på klacken och styra mot nästa tänkbara uteservering för drinkhäng. Men lika smockfullt överallt. 

Iskalla ben och blånande tår trängs med stelfrusna fingrar och knottrade armar överallt. Människor köar för att få frysa lite till. Ikea-filtarna används som både capes, kjolar och halsdukar i olika versioner men ingen ser ut att riktigt njuta i den 11 gradiga luften med en isande mojito i handen.

Det är rätt intressant ändå att vi svenskar längtar så otroligt efter dessa fåtal veckor av nästan behagliga kvällar. Vi behöver kanske inte påminna om att man med “sommar” i Sverige menar fem dagar eller fler i följd med en dygnsmedeltemperatur på över 10 grader celcius. Tio grader!? Och detta längtar vi till?

Självfallet håller vi med om att dessa få, magiskt ljusa kvällar är helt underbara men ändå verkar vi precis som alla andra glömma att större delen av den svenska sommaren faktiskt spenderas under paraply eller terrassvärmare, inte i värmande kvällssol som på rivieran.

Vi ska såklart inte slå sönder den underbara tanken på den svensk sommarkvällen, men vi kan inte annat än att förundras över lämmeltågen mot nattöppna uteserveringar när vi ändå någonstans skulle kunna enas om att det efter klockan nio på kvällen faktiskt är mer behagligt att sitta inne.

Troligen är detta våra trettio-plus hjärnor som talar, men det är på något sätt inte lika mysigt att frysa rumpan av sig längre. Det är trevligt en stund, men därefter vill vi i ärlighetens namn hellre flyga till rivieran för en kvällsdrink i 25 plusgrader, alternativt sätta oss inomhus med en vacker utsikt men slippa nattkylan som faktiskt inte verkar vilja ge sig trots soliga dagar. Och slippa köa.

Så, det finns en uppsida med att svensken ger sig man ur huse för att trängas i utekylan. Många restauranger och barer är faktiskt hyfsat tomma under sommaren. Ställen där ni annars kanske skulle få vänta länge med att få bord, eller i värsta fall behöva boka långt i förväg är nu helt möjligt att få en plats på, så länge ni inte vill sitta ute alltså.

Dessutom finns en uppsjö av sköna barer som lämnas nästan tomma när alla kastar sig till terrasserna. Varför inte frysa lite extra och gå till Icebar vid Centralen i Stockholm? Där får du i vart fall låna en ordentlig jacka, och utomhusluften känns underbart varm när du beger dig därifrån! 

Eller den nästan bortglömda men trevliga rooftopbaren på Royal Viking? Härlig utsikt och inte alls lika smockat som rakt över gatan på Continental. Eller känn viben av sköna utekvällar i Sydamerika och boka bord på förrförra sommarens listetta Publico vilken numera är fullkomligt möjligt att göra en walk-in på.

Sluta frys de kvällar som den svenska sommaren eller sensommaren inte omfamnar dig i ett varmt täcke, utan utnyttja istället situationen till din fördel. Gå in och ät!

Josephine Palm & Therese Litzén
Restaurangpodden

Platsannonser