Två generationer: Marie-Louise Ardebäck och Linda Ardebäck
Helg

Ejes Choklad – företaget som skyndar långsamt

Det finns få choklad- och konfektyrföretag som anses ha bidragit till de goda relationerna mellan Sverige och Japan. Ejes Choklad är ett sådant företag och har därför belönats med ett personligt tack-brev och en utmärkelse från den japanska ambassadören i Sverige.

Uppdaterad 2017-01-20
Publicerad 2017-01-19

Det är inte konstigt att pralinerna från Ejes Choklad kan få den mest hårdföra förhandlaren att smälta, för varje pralin är gjord på råchoklad direkt importerad från Belgien. Linda Ardebäck, som är vd för Ejes Choklad, förklarar att chokladen innehåller mer än 600 substanser som påverkar kroppen och själen positivt:

– Vi brukar skoja om att vi egentligen ska heta Ejes Choklad Hälsokost. Personer som vanligtvis får allergiska reaktioner eller upplever att de får acne eller lägger på sig några kilon extra när de äter choklad blir förvånade över att de inte alls märker av de symptomen när de konsumerar vår choklad. Det beror på att vi inte använder oss av konserveringsmedel färgmedel och aromer vid produktionen. Vår choklad bör avnjutas med samma kärlek, omsorg och respekt som den tillverkats på och man bör unna sig denna vardagslyx varje dag, det är som balsam för kropp och själ, säger Linda Ardebäck.Ejes Choklad har funnits sedan 1923. Vad är hemligheten bakom er framgång?

Linda Ardebäck lyfter upp tre saker som har varit avgörande för verksamheten. Dessa är passionen för företaget, att det är just ett familjeföretag och att de skyndar långsamt.

– Vi lägger verkligen ner hjärta och själ i verksamheten. Det handlar om så mycket mer än själva chokladtillverkningen eller om debet och kredit. Från att kunden tar tag i dörrhandtaget vill vi att det ska vara en upplevelse för kunden. Varje kund är speciell och vi vill att alla ska känna att man ”är någon”. Mamma sa alltid att vi inte blir lyckligare med 50 kronor mer i dagskassan, men däremot blir vi lyckligare när vi ser att vi skänker våra kunder glädje. Därför är vi noga med att etablera en personlig kontakt med varje kund och vi har också privilegiet att se barn växa upp och presentera oss för sina respektive och att se deras barn växa upp. Vi har många stamkunder, framförallt lokalbefolkningen men ofta får vi även besök av utländska gäster. Dessutom är vi Kunglig Hovleverantör som är ytterligare en kvalitetsstämpel.

Vilka är fördelarna med att det är ett familjeföretag?

– Att vi är ett familjeföretag innebär att vi har en enorm yrkesstolthet. Vi lever med jobbet dygnet runt, och det blir mycket prat om tryffelbollar vid middagsbordet. Något som gör att det funkar så bra är att vi alla har tydliga roller. Ofta behöver vi komma in på helgerna och det vore svårt att kräva att en anställd som inte tillhör familjen att åka in till butiken en söndag för att tillverka geléhallon. För oss som har växt upp med detta är det helt självklart att åka in och det är för att vi älskar vårt jobb! För att allt ska fungera måste vi också känna att vi litar på varandra. Våra recept är mycket värdefulla för oss och ligger därför i bankfack. Det skulle därför vara svårt att rekrytera och dela med oss av våra hemligheter. Nackdelen med ett familjeföretag är att vi är väldigt sårbara. Just nu är vi mitt inne i generationsskiftet och det är klart att det finns lite motsättningar i hur den äldre generationen resonerar jämfört med den yngre.

Hur ser ni på moderniseringen?

– Vi är stolta och tacksamma över att ha fått förtroendet att förvalta och vårda det kulturarv som Ejes Choklad representerar. Innan vi flyttade in hit låg det en gammal livsmedelsbutik i de här lokalerna, vilket kanske syns än idag då inredningen är original. Om vi helt plötsligt skulle bli allt för moderna skulle verksamheten tappa sin karaktär och sin själ. Vi ger smak till våra praliner genom att använda samma tillverkningsmetoder, recept och till viss del redskap som man gjorde sedan 1920- och 30-talet, exempelvis kopparkitteln och trälådorna. Vi är ensamma om att tillverka choklad nästan helt utan maskiner. Det är en del av hemligheten varför det smakar så gott. Samtidigt förstår vi att vi måst hänga med i tiden. Vi kan inte bara förlita oss på att vårt goda rykte sprids på stan, eftersom människor i dagens samhälle kommunicerar annorlunda jämfört med för femtio år sedan. Vi arbetar därför för att synas mer i sociala medier, men det får ta sin tid. Vi har inte heller några planer på att expandera.

Har ni några samarbeten?

–  Vi har valt att inte ha några återförsäljare, med tanke på hur mycket kärlek, omsorg och tid som läggs ner i våra praliner är det extremt viktigt att den säljs på samma sätt och vårt sortiment skulle inte vara lika unikt och lyxigt om det fanns överallt. Däremot har vi börjat samarbeta med olika aktörer på mindre events. Till exempel har vi ett samarbete med författarinnan Denise Rudberg som låter en av sina huvudkaraktärer handla på Ejes Choklad. När hon har boksignering brukar vi duka upp med praliner och röda matten utanför butiken, vilket brukar dra till sig många besökare.

Ser ni några trender?

– Folk börjar bli väldigt medvetna om vad de stoppar i sig och vill veta vad allt innehåller. Vi säljer mycket mörk choklad nu och märker även att efterfrågan på speciella smaker såsom havssalt, ingefära, chili och lakrits har blivit populärt. Det gäller att vi hänger med och tar fram nya praliner till sortimentet och det är en lång process. Det handlar om att koka, smaka av och kasta. Eftersom vi vill attrahera så många som möjligt satsar vi på att skapa ett brett sortiment. En annan trend är att våra kunder vill att pralinerna ska vara mer personliga. Det kan handla om smaken, vilken topping som pralinen förses med och vilken ask som pralinen paketeras i. Det är en av våra styrkor att kunna skräddarsy olika alternativ och lösningar till våra kunder och har blivit mycket populärt och uppskattat bland våra företagskunder.

Till slut, det går rykten på stan om att ni utsattes för ett inbrott och att bovarna var efter era geléhallon. Är det sant?

– Det var fruktansvärt! Det har nästan gått tio år sedan det hände men jag minns fortfarande chocken. Det var den 21 december, alltså strax före julafton när vi har som allra mest att göra, som vi utsattes. Vi hade varit i butiken till klockan 2 på natten och vid halv fem på morgonen kom killarna in för att tillverka chokladen, så tidsspannet var inte stort men på något sätt lyckades gärningsmannen eller gärningsmännen ta sig in osedda. Vi hade mer än 100 kassar med beställningar som skulle gå ut till våra kunder och från varje kasse hade alla påsar med geléhallonen förvunnit. Även lagret på geléhallon var länsat. Det enda som återstod var ett ynka geléhallon.

 

Fick brottet någon uppklarning?

– Vi gick ut i Östermalmsnytt med nyheten, men än har brottet inte klarats upp. Många trodde att det var ett reklamjippo bara för att få uppmärksamhet men så var det tyvärr inte. Inbrottet slog hårt mot oss och våra kunder som hade beställt sina geléhallon redan i september.

Era geléhallon är onekligen mycket populära!

– Ja, vi kallar våra geléhallonför det röda guldet och de är omtalade över hela världen. Tyvärr kan vi ha svårt att hinna med i produktionen framförallt till julen. Då får vi ransonera ut geléhallonen och sälja de bakom disk för att geléhallonen ska räcka till så många som möjligt.

 

 

Historien om Ejes

1923 grundas företaget av Judith Andersson. Affärsidén var då att koka och sälja karameller i butiken på Birger Jarlsgatan 124 i Stockholm. Rörelsen växte snabbt och efter bara några år öppnades en filial upp på Flemminggatan 45. Verksamheten hade då alltmer övergått till tillverkning av choklad och konfektyrer.

1963 rivs huset där Judiths verksamhet var belägen och hennes företag, Judith & Son, som det på den tiden hette var tvungen att söka sig om efter nya lokaler. Till slut hittade man den perfekta platsen, en tidigare livsmedelsbutik på Erik Dahlbergsgatan 25, på Östermalm, här finns både tillverkning och butik än i dag, med auran kvar från det tidiga 60-talet.

Fru Andersson överlät sedermera hela sin verksamhet till sonen Erik, som hon alltid kallat Eje, det är därför ingen tillfällighet att företaget antog namnet Ejes Choklad. Eje drev företaget tillsammans med sin fru Ulla under många år.

1988 valde Eje att sälja verksamheten till de som enligt honom själv var de bäst lämpade arvtagarna, nämligen familjen Ardebäck. Med konditorn Rune i spetsen, tillsammans med frun Marie-Louise samt barnen Mats och Linda, drevs verksamheten vidare.

Det fanns dock mycket tydliga regler vid överlåtandet, Ejes skulle aldrig få göras om till en “plockgodisaffär“ utan få behålla sin helhet och charm. Tanken var, och är än idag, att föra chokladkulturen och alla chokladtraditioner vidare. Det är med stor stolthet som familjen Ardebäck för de anrika traditionerna vidare.

1990 utnämns Ejes Choklad till Kunglig Hovleverantör.

2008 firade företaget 85-årsjubileum och 45 år på samma adress. Familjen Ardebäck firade samtidigt 20 år som ägare.

2013 firar företaget 90-år! 50 år på Erik Dahlbergsgatan 25 och den stolta chokladfamiljen firar 25 år som ägare.

2014 Ejes får en utmärkelse av den japanska ambassadören och utses till Japans ambassadsleverantör, eftersom Ejes anses ha bidragit till den goda relationen mellan Sverige och Japan.

2016 Ejes får fortsatt förtroende att leverera till hovet och får ytterligare ett hovleverantörsdiplom.

2017 Ejes påbörjar sitt generationskifte. Banrnen ska nu ta över. Man påbörjar även planeringen inför 2018 då företaget firar 95 år, 55 år på samma adress och att familjen har varit stolta ägare i 30 år! Fortsättning följer...

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in