Bank

Hårdare bankkrav tvingar betalningsförmedlare att stänga

Flera företag som erbjuder pengaöverföringar till andra länder har fått sina banktjänster uppsagda.

Publicerad 2020-08-31

Enligt lag ska företag som tar emot och förmedlar pengar ha kunskap om varifrån pengarna kommer och vart de ska, det för att minska risken för penningtvätt och finansiering av terrorism.

När bolaget Money Exchange Skandinavien för ett och ett halvt år sedan skulle uppdaterade sin kundkännedom så sades deras banktjänster upp. Det rapporterar Sveriges Radio.

Svaret som bolaget fått från bankerna är att det tillhör en bransch med högrisk för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Företaget med 15 anställda har haft kontor i Stockholm och Malmö men tvingas nu stänga.

Money Exchange Skandinavien har efter att Nordea och Swedbank sagt upp deras konton och tjänster kontaktat andra banker, men fått samma svar.

Bolaget har tillstånd hos Finansinspektionen och lyder under deras tillsyn men är inte det enda företaget som drabbats. Advokaten Patrik Ståhl företräder flera bolag som råkat ut för samma sak.

Nordea och Swedbank säger till Ekot att de på grund av banksekretess inte kan kommentera enskilda kunder, men säger att även om företagen har tillstånd från Finansinspektionen så är bankerna själva skyldiga att säkerställa att tillräckliga kontroller görs för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.

 

Platsannonser

Logga in