FondNyhet

Japanfonder vinnare den senaste månaden

Den senaste månaden har fortsatt präglats av osäkerhet och oro för en allt lägre tillväxt.
Publicerad
Uppdaterad

Placera har listat de fonder som gått bäst respektive sämst från Avanzas fondutbud mellan 13 april och 13 maj.

Isac Boukachabia

Den senaste månaden har fortsatt präglats av osäkerhet och oro för en allt lägre tillväxt. Endast fem procent, motsvarande cirka 50 fonder, av aktiefonderna i Avanzas fondutbud har visat positiv avkastning under perioden.

— Den svaga riskaptiten den senaste månaden gör att nio av de tio globala huvudsektorer lyser rött. Sämsta sektorer var råvarusektorn, sällanköpsvaror och telekommunikation som alla backat över 11 procent, skriver Placeras Pär Ståhl.

Globala indexfonder har backat cirka 5 procent senaste månaden mätt i svenska kronor. Samtidigt har nedgången bromsats ordentligt genom att den amerikanska dollarn stärkts mot svenska kronan.

Annons

Den region som utvecklats bäst under månaden är Japan där en bred Japanindexfond stigit cirka 2 procent. Utöver det har den japanska yenen stärkts cirka 5 procent mot den svenska kronan. Östeuropa- och Latinamerikafonder har backat ordentligt under månaden.

— Den fond som haft den starkaste utvecklingen den senaste månaden sticker ut på listan då det är en lång/kort aktiehedgefond med fokus på USA. Den nuvarande miljön med hög volatilitet och stora svängningar har gynnat fonden Threadneedle (Lux) American Abs Alp AU. Fonden har stigit drygt 6 procent.

Nedan följer de fem fonder med bäst respektive sämst utveckling under perioden.

Annons
Månadens vinnare och förlorareAvkastning, 1 mån
Threadneedle (Lux) American Abs Alp AU6,3%
BGF World Energy A26,2%
Amundi Fds Equity Jpn Trgt A JPY C5,3%
Danske Invest Japan A4,9%
Fidelity Japan Advantage A-Acc-JPY4,8%
MS INVF US Advantage A−22,0%
MS INVF Global Insight A−22,9%
MS INVF US Growth A USD−25,4%
AuAg Silver Bullet A−26,9%
Ericsson & Partners Edge A−27,1%
Annons