Här är Japanfonden Placera lyfter fram

Taggar i artikeln

Indexfonder Placera
Publicerad

Inför september väljer Placera att lägga till fonden Länsförsäkringar Japan indexnära till listan över utvalda fonder.

Uppgången på marknaden i juli har följts av en skakigare augustimånad.

”Bank of Americas investerarenkät i juli nådde rekordlåga nivåer i riskvilja och allokering till aktier. Den senaste månadsenkäten från Bank of America som landade i min mailkorg den 16 augusti hade en air av ljusare tongångar”, skriver Placeras Pär Ståhl och fortsätter.

”Men när Fed-ordförande Powell talade på Jackson Hole mötet förra fredagen gick luften ur marknaden och förra veckans avkastning blev den sämsta sedan juni. Investerarna gick från en relativt hög riskvilja till en betydligt lägre under förra veckan”.

Annons

Trots en volatil augustimånad har flera av Placeras utvalda fonder utvecklats väl. Däremot är en stor del av den positiva avkastningen hänförlig till en allt starkare amerikansk dollar. Fem av fonderna utvecklades positivt och högst avkastning hade Asienfonden Handelsbanken Asien Tema med en uppgång på cirka 3,7 procent.

Störst nedgång bland listans fonder hade Sverigefonden Spiltan Aktiefond Stabil som backade cirka 8 procent under augusti.

Nu väljer Placera alltså att lägga till fonden Länsförsäkringar Japan indexnära till sina utvalda fonder. Fonden har en avgift på 0,2 procent.

Annons

”Flera analytiker anser att det nu ser intressant ut makroekonomiskt i Japan då landet har flera reformer på gång. Japan har haft en svag återhämtning efter pandemin och även en ultralåg inflation under decennier. Men det är egenskaper som ser ut att betala sig nu. Japans inflation är runt 2 procent och ser ut att nå en topp på 2,1 procent, långt ifrån stora delar av världen som nu brottas med rekordhög inflation”.

Länsförsäkringar Japan indexnära följer det breda indexet MSCI Japan där de största sektorerna är industri och teknik med exponeringar om 23 respektive 17 procent. Största bolagen är Toyota Motor och Sony med vikter om 5,2 respektive 3,0 procent.

Utvalda fonder, SeptemberRisknivå
Fidelity Global Technology FundHögst Risk
Fondita HealthcareHögre Risk
DNB Norden Indeks AHögre Risk
Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK)Högre Risk
Länsförsäkringar Japan IndexnäraHögre Risk
Länsförsäkringar USA indexnäraHögre Risk
Spiltan Aktiefond StabilHögre Risk
Storebrand Global MultifactorHögre Risk
Storebrand Europa A SEKHögre Risk
AMF BalansfondMedelrisk
Atlant OpportunityMedelrisk
Carnegie StrategifondMedelrisk
IKC AvkastningsfondLåg Risk
 

Annons

Annons