Finans Nyhet

Han driver egen byrå i Hongkong

Publicerad
Uppdaterad

Inom sin nya advokatbyrå fokuserar Kristian Odebjer på små och mellanstora svenska bolag som vill in på den kinesiska marknaden.

Helene Rothstein

”Gnosjöföretag i Hongkon” förklarar han i en intervju med Realtid.se.

Kristian Odebjer flyttade till Hongkong första gången 1998 och startade sin juristbana på Vinges kontor, först i Göteborg och senare i Hongkong där han arbetade i fyra år.

I juni i år startade han egen advokatbyrå i Hongkong efter att ha varit en sväng i Kalifornien där han tog en master vid UCLA och senare arbetade inom investmentbanken UBS som chef för director för lånefinansiering och omstruktureringsrådgivning med säte i San Francisco.

Annons

Nu är han tillbaka i Hongkong efter sex år.

– Hongkong är en plats där man känner entreprenörskap och affärer i luften, Det är det som jag tycker spännande, säger Kristian Odebjer när Realtid.se ringer honom klockan nio på kvällen.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Annons

– Hongkong brukar komma i topp i olika rankningar när det gäller företagsklimat. Det är lätt att göra affärer och folk som inte hade blivit entreprenörer annars, blir det här, säger han.

Men själv kanske han skulle ha blivit det ändå.

– Fast min bakgrund är bra för att göra affärer här. Jag kombinerar min juridiska bakgrund med min finansbakgrund och jag har även studerat entreprenörskap och fokuserat på Kina under hela min karriär. De sakerna tillsammans gjorde att jag såg en möjlighet att hjälpa svenska företag in på den svenska marknaden.

Annons

Kristian Odebjer drog igång sin byrå i juni detta år. Han hade en tes, som enligt egen utsago, verkar stämma.

– Det finns ett behov av den typen av profil som jag representerar och jag kan tala med entreprenörer på entreprenörers språk, genom att ge juridiska råd samtidigt som man är väl införstådd i bolagens siffror.

Typkunderna menar Kristian Odebjer har en riktig Gnosjöanda; små och medelstora svenska företag som antingen vill tillverka i Kina för att exportera eller väljer att fokusera på Kina som marknad. Här, i en av världens snabbast växande ekonomier, ökar efterfrågan på allt från tandkräm till flygplan.

– Den kinesiska marknaden ställer mina klienter som ofta har en begränsad erfarenhet av att driva eller förvärva dotterbolag utomlands inför nya utmaningar. Med begränsade resurser i ledande ställning kan de ha behov av konsulter inom till exempel det juridiska området. Det finns få svenska företag som har jurister i Asien, säger Kristian Odebjer.

Jämfört med andra internationella bolag är svenska företag ganska mogna och väl rustade för Kinas inhemska marknad, menar Kristian Odebjer.

– Det är en utveckling just nu; att företag från hela världen håller på att lära sig hur man ska konkurrera med inhemska företag. Svenska företag är vana vid att sälja utomlands och är ofta duktiga på kulturell känslighet – det är min erfarenhet i alla fall.

Men Kina är en tuff marknad och det är känt att kinesiska företag ofta har en annan syn på till exempel immaterialrätt.

– Svenska företag är på goda grunder rädda för att bli av med sina varumärken.

Men immaterialrätt är inte Odebjers huvudfokus.

– Jag sysslar främst med att köpa och sälja företag samt hjälpa dem in på den kinesiska marknaden, från scratch till att förvärva kinesiska företag.

I alla dessa fall måste man få godkänt av kinesiska myndigheter.

– Det kan vara komplicerat och många företag behöver erfarna rådgivare.

Kristian Odebjers främsta konkurrenter i Kina är varken Vinge eller Mannheimer Swartling.

– Tvärtom, har jag gett mig in i det här eftersom jag såg en möjlighet att vara rådgivare åt små- och mellanstora entreprenörföretag. De är varken Vinges och Mannheimers typkunder. När jag var här var Vinge the only show in town men jag tycker det är enormt bra service för konsumenter av juridiska tjänster, att vi nu har fler byråer som satsar så seriöst på Kina. Sett från svenska klienters perspektiv är det ganska fantastiskt.

Hans fyra år på Vinge minns han som i huvudsak positiva.

– Det var där jag byggde upp min grund, både som affärsjurist och svensk rådgivare i Kina. Det var väldigt spännande att få rådge den svenska gräddan på plats.

Trodde du för ett par år sedan att du skulle starta egen byrå i Hongkong?

– Inte exakt det här, inte exakt nu. Men jag känner mig lyckligt lottad över att få prova på de olika karriärerna som jag har haft. Det jag upplever nu är att jag lyckas knyta ihop mina erfarenheter.

Vad har hänt om ett år?

– Jag siktar givetvis på att vara kvar här och bli etablerad Kinarådgivare åt svenska företag, och tror att jag har ett par anställda om ett år.

Rent uppstartmässigt har allting varit enkelt. Utmaningen är att bygga en klientstock.

– Min inställning är en klient i taget, att leverera kvalitet och sedan lita på ”word of mouth”. Jag har inte råd med en enda missnöjd klient.

Så hamnade han i Hongkong

Kristian Odebjers väg mot Hongkong började för 37 år sedan i Karlskrona, fortsatte så småningom via juristexamen i Lund, en sväng till Vinge i Göteborg, vidare till Vinges Hongkongkontor 1998-2002, över haven för att ta en MBA vid UCLA, Kalifornien och senare investmentbanking vid UBS, director inom lånefinansiering och omstruktureringsrådgivning med säte i San Francisco. Så i juni 2009, startade han Advokatfirman Debjer.

I Hongkong bor Kristian Odebjers med sin fru Mimi (som inte är jurist vilket Kristian är glad över ”jag hade aldrig kunnat tänka mig att ha juridiska samtal runt matbordet”) samt med dottern Selma, 5. Realtid.se ringer vid 21-tiden lokal tid, vilket, enligt Kristian Odebjer, är ett ovanligt tidigt samtal från Sverige.

Annons