FondNyhet

Game over för Pensionsmyndighetens Rysslandsfonder

Så väljer sparare fonder i premiepensionen. Foto: Pensionsmyndigheten.Så väljer sparare fonder i premiepensionen. Foto: Pensionsmyndigheten.
Avvecklingen av fonderna kan komma att ta flera år och den slutliga ersättningen beror till stor del på hur handeln i Ryssland kommer att fungera i framtiden.
Publicerad
Uppdaterad

Pensionsmyndigheten som tidigare stängt Rysslandsfonder för handel har nu beslutat att avsluta fonderna.

Isac Boukachabia

Pensionssparares konton kommer i och med detta att låsas upp och Rysslandsfonderna kommer att avregistreras från fondtorget till en kurs som är en halv procent av den senast handlade kursen. Det framgår av ett inlägg på Pensionsmyndighetens hemsida.

När fonderna avregistrerats från fondtorget kommer Pensionsmyndigheten ta över de återstående fondandelarna och successivt sälja av innehavet från och med den dag fonderna öppnar upp för handel igen. Eventuellt kapital som erhålls kommer överföras till pensionssparares premiepensionskonto.

Avregistreringen kommer att innebära att värdet på pensionssparares premiepension minskar ordentligt inledningsvis men att förlusten förhoppningsvis delvis kan ersättas i framtiden genom försäljning av de fondandelar Pensionsmyndigheten tagit över.

Annons

Avvecklingen av fonderna kan komma att ta flera år och den slutliga ersättningen beror till stor del på hur handeln i Ryssland kommer att fungera i framtiden.

Vissa Östeuropafonder kommer fortsatt vara stängda för handel vilket innebär att om man som sparare har både en Rysslandsfond och en Östeuropafond i sin portfölj kommer kontot fortsatt vara låst för handel. Pensionsmyndigheten menar att man jobbar på att lösa detta problem.

Annons