Fundlers nya sparekonom: ”Kanske värt att ta risk nu igen”

Taggar i artikeln

Fundler
Mohammed Salih, sparekonom på Fundler.
Publicerad
Uppdaterad

Nettoinflödet till aktiefonder ökade under april – och Fundlers nya sparekonom vädrar morgonluft för investerare. Dessutom ser han positivt på guldet, som har visat sig stå emot fallen på andra marknader.

Anders Frick

– Statistiken från Fondbolagens förening är en ljusglimt i mörkare börstider. Kanske en sentimentsvändning nu när fondflöden i april visar nettoinflöde på 3,3 miljarder kronor. Nu är en tråkig trend bruten där vi egentligen bara sett utflöden, i synnerhet från aktiefonder, säger Mohammed Salih till Realtid.

Han är Fundlers nya sparekonom och har en bakgrund på Unga Aktiesparare, och senare på Aktiespararna. Förutom börsexpert är han även en känd finansinfluencer, och han ser möjligheter på marknaden just nu.

– Kanske börjar man känna att det är värt att ta risk nu igen efter en nedgång på cirka 20 procent för både OMXS30 och PI, säger Mohammed Salih.

Annons

När det gäller den allmänt skakiga marknaden så befarar han att nedgången har påverkat många nya investerare extra hårt.

– Vi befinner oss i en ”everything bubble” där nästan alla tillgångar tappar i värde; aktier, fastigheter, räntebärande papper och råvaror. Nettoutflöden ur många aktiefonder och omplaceringar till räntefonder tyder på att småspararna också är nervösa och många nya investerare upplever nu sina första rejäla nedgångar, säger han.

På samma sätt som SEB:s chefsstrateg Johan Javeus sa i en intervju med Realtid så konstaterar Mohammed Salih att nedgången på kryptomarknaden inte överensstämmer med de ekonomiska teorierna om att Bitcoin och andra kryptovalutor skulle vara en säker tillflykt i dessa tider.

Annons

– Bitcoin har tappat cirka 55 procent av sitt värde sedan toppen i november i fjol. Den har egentligen korrelerat med tech-aktierna snarare än att vara en ”safe haven” och skydd mot nedgångarna, säger han.

Istället ser han guldet som en strimma av glimrande hopp på en allmänt sur marknad.

– Ädelmetaller och framförallt guld har verkligen stått emot marknadens alla rörelser och är upp närmare 2 procent i år. På tre år är det strax över 45 procent, vilket inte är jätteilla för något som bara ska följa inflationen och primärt skydda dig mot den. Många inser kanske nu att gammal är äldst och att guld kommer förbli den ”safe haven” som man söker sig till i oroliga tider, säger Mohammed Salih.

Annons

 

Annons