FondNyhet

Förvaltare ser negativt på marknaden på kort sikt

Aktiemarknad. Foto: Pexels/Pixabay.Aktiemarknad. Foto: Pexels/Pixabay.
Publicerad
Uppdaterad

Förvaltarbarometern har sjunkit markant i juni men håller sig kvar i positivt territorium med små marginaler när det sammanlagda indexet noterar 51,3 jämfört med 59,7 i mars. Förvaltarna har en övervägande negativ syn på marknaden i det korta perspektivet, men är överens om att Stockholmsbörsen kommer att utvecklas positivt på ett till två års sikt.

Finwire

Det är 20 fondförvaltare som har besvarat fyra frågor om marknadsutsikterna och den förväntade börsutvecklingen när Fondbolagens förening för åttonde kvartalet i rad presenterar Förvaltarbarometern.

13 av 20 förvaltare har en negativ eller mycket negativ syn på marknadsutsikterna i ekonomin i dagsläget. Endast fyra förvaltare har en positiv syn, samtidigt som tre bedömer marknadsutsikterna som varken positiva eller negativa.

I den andra frågan bedömer förvaltarna marknadsutsikterna om ett halvår och svarar i förhållande till vad de svarade i den första frågan. De flesta, åtta förvaltare, svarar att de har en oförändrad syn på sex månaders sikt och sju förvaltare svarar att marknadsutsikterna ser sämre ut i det tidsperspektivet. Fem förvaltare tror att marknadsutsikterna kommer att vara bättre om ett halvår.

Annons

Den tredje frågan berör utvecklingen på Stockholmsbörsen specifikt och här skiljer sig förvaltarnas syn i det kortare perspektivet. Åtta förvaltare har en negativ syn på börsutvecklingen medan lika många har en positiv eller mycket positiv syn på Stockholmsbörsen det kommande halvåret. Fyra förvaltare har varken en positiv eller negativ syn för tidsperioden.

När förvaltarna får blicka framåt ett till två år är de mer överens om utvecklingen. 16 av 20 förvaltare tror på en mycket positiv eller positiv utveckling medan två förvaltare har en negativ syn även på den längre tidshorisonten. Två förvaltare tror att börsutvecklingen kommer vara varken positiv eller negativ i förhållande till dagsläget.

Annons