FondNyhet

Excalibur Fixed Income: Riksbanken kan höja räntan med 0,5 procent i juni

Riksbanken, Stefan Ingves Foto: TTRiksbanken, Stefan Ingves Foto: TT
Förvaltaren menar att en höjning av räntan på 25 punkter i juni efter en liknande höjning i april troligtvis inte kommer vara tillräckligt för att dämpa inflationen som fortsätter att komma in på nivåer över förväntan.
Publicerad
Uppdaterad

Thomas Pohjanen som förvaltar hedgefonden Excalibur Fixed Income menar att Riksbanken kan komma att snabba på sin åtstramning av penningpolitiken under nästa möte.

Isac Boukachabia

Förvaltaren menar att en höjning av räntan på 25 punkter i juni efter en liknande höjning i april troligtvis inte kommer vara tillräckligt för att dämpa inflationen som fortsätter att komma in på nivåer över förväntan. Istället menar Pohjanen att Riksbanken bör överväga en höjning om 50 baspunkter. Det skriver Bloomberg News.

Riksbankens senaste företagsundersökning visar enligt Pohjanen på att prisökningar redan börjat slå brett mot ekonomin. Faktorer så som avglobalisering, avkarbonisering och högre militärutgifter tyder enligt förvaltaren på att inflationen är här för att stanna.

”Riksbanken har bråttom att visa för Sveriges fackföreningar och arbetsgivare att den snabbt kan tygla inflationen så att den inte fäster sig inför nästa års stora omgång av centrala löneförhandlingar, säger Pohjanen.

Enligt Pohjanen kan industriarbetare komma att inspireras av det tyska fackförbundet IG Metall som redan krävt löneökningar om 8,2 procent för järn- och stålindustriarbetare. Sveriges fackföreningar kommer enligt förvaltaren säkerligen att hålla koll på hur förhandlingarna i Tyskland utvecklar sig när man går in i egna löneförhandlingar framöver.

Fonden Excalibur Fixed Income har avkastat 5,5 procent hittills i år.

Annons