Erik Penser: Inflationen har nått sin peak och amerikansk tillväxt är stark

Taggar i artikeln

Erik Penser
Jonas Thulin, Head of asset management, Erik Penser BankJonas Thulin, Head of asset management, Erik Penser Bank
Publicerad
Uppdaterad

Nedgången på börsen under förra veckan drevs av så kallande finansiella villkor istället för den geopolitiska situationen i Ukraina. Det skriver Johan Thulin i Erik Pensers senaste veckobrev.

Inflationen förklarar cirka 10 procent av utvecklingen på börsen men har nu nått sin peak och kan framöver bli en drivkraft uppåt för börsen.

— Nu vet vi alla att det kraftiga fallet i torsdags tillskrevs inflationen… Men det skedde av media och den så kallade säljsidan, med andra ord analytiker. Pratar vi i stället med förvaltare så blir det en annan historia, inprisad inflation sjönk nämligen samma dag och har kommit ned en hel del sedan peaken som vi, och andra, gick ut med skedde i mars. Så, hur kan börsen sjunka på att inflationen är ett problem när marknaden prisar in minskad risk för inflation, med andra ord ett minskande problem. Någon part kommer att få fel, skriver Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser.

Vidare skriver han att nedgången marknaden sett den senaste tiden är långt ifrån ovanlig och att nedgångar som inte leder till ordentliga björnmarknader ofta resulterar i studsar uppåt. Framöver menar kapitalförvaltningschefen att konjunkturen är helt avgörande för börsen.

Annons

— Det är nämligen så att om vi ser till höjningscykelns hastighet och lägger på ett filter om huruvida konjunkturen stiger eller sjunker vet vi, sett till historia, att tillväxt är väldigt avgörande, utvecklar han.

Enligt Thulin är den viktigaste frågan framåt vart USA är på väg. Det har med åren blivit lättare att förutse amerikansk tillväxt då man idag har tillgång till dagliga BNP-siffror. Slutsatsen Erik Penser gjort är att man ska hålla i portföljerna och inte ryckas med i efterhandsförklaringar som inte speglas i marknaden, däribland inflationen. Erik Penser är fortsatt överviktade USA, Latinamerika, Asien och i eurozonen har man investerat för i en stagflationsstrategi.

Annons