Morgonsvepet

EQT pressar om stärkt ledning i Flying Tiger

Flying Tiger stärker ledningen efter press från EQT, Telia Company emitterar obligation om halv miljard euro, Sjätte AP-fonden och Alecta nya ägare efter EQT:s försäljning och Nytt rekord för norska Oljefonden. Det är några av rubrikerna i onsdagsmorgonens nyhetssvep.

Publicerad 2019-02-13

Telia Company emitterar obligation om 500 miljoner euro
Börs Telia Company meddelade sent i går kväll att man har eitterar en 15-årig obligation om 500 miljoner euro med förfall i februari 2034, inom ramen för befintligt 12-miljarder euro EMTN-program (Euro Medium Term Note). Räntekostnaden blev 2,153 procent per år motsvarande Mid-swaps +113 räntepunkter.
”Vi är mycket glada att vi har fått möjligheten att emittera den första 15-åriga obligationen på Euro- obligationsmarknaden för i år. Vi kunde ännu en gång få tillgång till kapital med lång löptid till attraktiva nivåer. Detta tack vare en stor efterfrågan från högkvalitativa investerare vilka banade väg till en attraktiv prissättning, säger Christian Luiga, Executive Vice President och finansdirektör i Telia Company.
Rådgivare till Telia Company i transaktionen var Barclays, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch och Natwest Markets.

Flying Tiger stärker ledningen efter press från EQT
Riskkapital Alla expansionsplaner för EQT:s portföljbolag Flying Tiger är uppskjutna efter ett tufft 2018. Nu ska en ny ledning säkra att den pressade detaljhandelskedjan kommer på fötter igen, enligt Jyllands- Posten. Enligt tidningen är det EQT som sätter press efter det dåliga resultat som Flying Tiger visade för 2018. Under en period öppnade Flying Tiger en ny butik var tredje dag men under 2019 är planen att antalet butiker ska vara i stort sett oförändrat på 1 000 butiker. Finanschefen Carsten Fensholdt ska ersättas inom kort, enligt Jyllands- Posten. Även en ny marknadschef samt ny inköpschef ska anställas. Ledningen ska även stärkas med den tidigare McKinsey-konsulten Martin Jeermin. Försäljningen har rasat sedan 2015 och nedskrivningarna har varit höga.

Sjätte AP-fonden och Alecta nya ägare efter EQT:s försäljning
Riskkapital Bland de nya ägarna när EQT säljer en post i den brittiska veterinärskedjan IVC, för en bolagsvärdering om cirka 31 miljarder kronor, är Sjätte AP-fonden och Alecta. I sverige verkar veterinärsjätten under namnet Evidensia efter en sammanslagning av bolagen 2017.

DNB varnar för att Volvos avgasnota dubbleras
Börs I oktober i fjol informerade AB Volvo att bolaget upptäckt att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem åldras snabbare än förväntat, vilket kan leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider. Volvo har reserverat 7 miljarder kronor relaterat till kostnader för att hantera komponentfelet. DNB Markets flaggar dock för att notan närapå kan dubbleras till 13 miljarder kronor, skriver Affärsvärlden. Man räknar dock med ett basscenario på 3-4 miljarder kronor.

 

Nytt rekord för norska Oljefonden
Fonder Oljefondens portfölj var på måndagen värd 8 749 miljarder norska kronor, motsvarande 9 324 miljarder kronor. Det har fonden bekräftat till E24 efter att ha publicerat den inofficiella siffran på hemsidan. Senaste gången oljefonden översteg 8 700 miljarder-strecket var i augusti, före höstens börsnedgång. I fjol rapporterade Oljefonden, som är en bjässe och äger 1,4 procent av alla världens noterade aktier, den första värdeminskningen sedan 2002.

Flygstrejk i Belgien
Flygtrafiken Till och med klcoan 22:00 i kväll ska belgiskt luftrum vara stängt för alla flygplan som flyger lägre än 8 000 meter, skriver AFP. Anledningen är en nationell strejk bland flygledare som gör att flygplan varken kan lyfta eller landa.

Riksbanken lämnar besked i dag
Räntan Om några timmar lämnar Riksbanken räntebesked. Enligt 13 ekonomer som Nyhetsbyrån Direkt talat med kommer Riksbanken lämna räntan oförändrad i dag. Frågan är dock om man ändrar kommunikationen kring nästa höjning. "Under andra halvåret 2019", hette det senast.

 

 

Platsannonser