EQT, Christian Sinding, Conni Jonsson
EQT:s ordförande Conni Jonsson och Christian Sinding, vd. Foto (montage): TT
Börs

EQT bröt mot reglerna när partners storsålde aktier enligt FI

Det begicks flera regelöverträdelser i samband med att ett antal partners sålde aktier i riskkapitalbolaget EQT i september. Det är Finansinspektionens preliminära slutsats.

Publicerad 2021-12-06

EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson och vd Christian Sinding var två av bolagets toppar som passade på att storsälja aktier när EQT oväntat luckrade upp delägarnas lockupklausuler. Försäljningen skedde dessutom dagen efter att Nordea utfärdat ett skarpt säljråd. Aktierna såldes efter ändringar kring inlåsningsreglerna, men samtidigt ledde tillvägagångssättet till en utredning hos FI.

Myndigheten har nu kommit till en preliminär slutsats där man bedömer att EQT har överträtt både artikel 17 och 18 i EU:s marknadsmissbruksförordning om hur insiderinformation ska offentliggöras respektive hur insiderförteckningar ska upprättas. Det rapporterar DI.

– Det är klart att det inte inger förtroende men jag tror inte de bryr sig helt enkelt. Timingen handlar helt enkelt om att aktien rusat som en raket och man har blivit väldigt sugen på att säkra hem en stor vinst. EQT har från början visat sitt ointresse för aktieägarna. Man är exempelvis det första bolaget på börsen som inte ens bemödar sig med en kvartalsrapport, sa Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Realtid när försäljningarna blev kända.

EQT får nu möjlighet att bemöta FI:s preliminära bedömning, varefter myndigheten kan fatta beslut om att eventuellt bestraffa riskkapitalbolaget.

EQT:s aktien handlas i skrivande stund ned 4,6 procent.

Det har tidigare framkommit att även börsoperatören Nasdaq granskar bolagets agerande. Mycket av handlingarna är sekretessbelagda men av det som går att tyda är Nasdaq intresserade i samma frågeställningar som FI, vilka kretsar kring att EQT hemlighöll att styrelsen i förtid beslutade att häva inlåsningsavtal, som förbjöd topparna att sälja aktier.

Platsannonser

Logga in