Finans Nyhet

Dubbelrazzia mot naturgasföretag

Publicerad

Konkurrensverket har genomfört en kartellrazzia mot företag i Sverige och Danmark som säljer naturgas.

Företagen det gäller är Öresundskraft i Helsingborg och danska Dong med huvudkontor i Hörsholm.

Razzian genomfördes i samarbete med den danska konkurrensmyndigheten. Det är första gången som Konkurrensverket gör en undersökning utanför Sveriges gränser. Konkurrensverket misstänker att de två företagen ägnat sig åt otillåtet samarbete och att företagen kan ha missbrukat sin ställning på den svenska marknaden.

Svenska Öresundskraft har huvudkontor i Helsingborg. Företagets vd Magnus Grill säger att han välkomnar besöket från myndigheten.

Annons

– Vi har ingenting att dölja och har inte gjort något som strider mot några konkurrensregler. Vi försöker svara så gott vi kan och lämnar ut alla handlingar man önskar, säger Magnus Grill till TT.

– Vi ser oss som ett uppstickarföretag och vi är intresserade av att få en så bra konkurrens som möjligt.

Även det danska företaget Dong är positivt till Konkurrensverkets nedslag på bolagets huvudkontor i danska Hörsholm. Verksamhetschefen Anders Eldrup ser konkurrensmyndigheten som en nödvändig kontrollinstans för att marknaden ska fungera optimalt.

Annons

Dong har också gett myndigheterna all den information de önskat och att man står till tjänst om de önskar mer, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Den information som Konkurrensverket har beslagtagit hos företagen ska nu analyseras och värderas. Därefter ska verket besluta om det finns anledning att gå vidare med utredningen.

– Sedan i maj har vi nya legala förutsättningar att samverka över gränserna, både med informationsutbyte och med handräckning, säger Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren till TT.

Annons

TT

Annons