Michaela Berglund är CMO på Fundedbyme, vars filial i Dubai får en investering från en av Dubais prinsar som bolaget, enligt en överenskommelse, inte får avslöja namnet på. Foto: Press
Fintech

Dubai-prins investerar i Fundedbyme – som samtidigt lämnar Mexiko

Fundedbyme skrotar sin misslyckade Mexiko-satsning. Samtidigt investerar en av Arabemiratens prinsar i bolagets Dubai-filial. "Samarbete med kungafamiljen i Dubai underlättar affärerna", säger bolagets CMO Michaela Berglund till Realtid.

Uppdaterad 2018-05-18
Publicerad 2018-05-18

I en intervju med Realtid.se i april berättade bolagets CMO Michaela Berglund att Fundedbyme funderade på att lägga ned sin joint venture-verksamhet och crowdfunding-plattform i Mexiko som startades så sent som i slutet av augusti förra året.

Det har lanserats en online-plattform i landet, men inga kapitalsökande startups har släppts på sajten. Michaela Berglund förklarar det med den kraftiga jordbävning som drabbade Mexiko i september.

– Nu är det officiellt, eftersom jordbävningen i landet lett till att den lokala partnern inte kan fullfölja sina åtaganden. Det har i sin tur medfört att samarbetet avslutats, säger Michaela Berglund till Realtid.se.

Bolaget har sedan tidigare lanserat joint venture-verksamheter och plattformar i Malaysia och Singapore samt närvaro i Finland genom ett samarbete med den finska crowdfunding-plattformen Privanet. Under första kvartalet öppnade bolaget ytterligare två kontor i Warszawa. De utländska kontoren drivs som "joint venture"-filialer eller "franchise" med lokal personal. De är i genomsnitt två anställda på respektive utländskt kontor. Fundedbyme tar en ägarandel i varje joint venture-enhet, som även betalar en månadslicens.

Senaste kontorsetableringarna återfinns i Dubai och Warszawa som startades i oktober 2017 respektive mars i år. Polen har stark tillväxt och Fundedbyme är i mitt i en lanseringskampanj i landet.

Hur har satsningen i Polen fallit ut hittills?
– Lanseringen var väl mottagen på Google Campus där ett par case presenterades redan där för inbjudna, dialog har inletts med flera bolag om launch, säger Michaela Berglund som lovar att återkomma när det första caset är publicerat.

I Dubai har bolaget drabbades av långdragen licenseringsprocess som nu håller på att bli klar. En av Arabemiratens prinsar har tagit en ägarandel i filialen, men Michaela Berglund får inte avslöja någon investeringssumma. Fundedbyme har nu flera startup-kampanjer på gång för lansering på plattformen i Arabemiraten.

– I Dubai ger det kredibilitet när någon ur kungafamiljen står bakom ett bolag och Fundedbyme Dubai/MENA [Mellanöstern och Nordafrika] har nyligen fått en investering från en individ i familjen.

Vem är prinsen?
– Vi vill respektera hans anonymitet, men är stolta över samarbetet.

Varför kan ni inte avslöja hans namn?
– Det är en överenskommelse vi har.

Hur ser avtalet ut?
– Det är ett liknande avtal som vi har med övriga länder där vi har joint venture-filialer.

Enligt Business Sweden har i dag 200 svenska bolag närvaro i Dubai. Samtidigt beskriver människorättsorganisationen Human Rights Watch, i en intervju med SVT Nyheter, Dubai som en "polisstat" som inte tillåter oliktänkande. De kastas i fängelse". I en ny uppmärksammad Youtube-video ger den arabemiratiska prinsessan Latifa al Maktoum en mörk bild av emiratet, vilket fått otäcka följder. Sedan två månader tillbaka är prinsessan försvunnen, under mystiska omständigheter.

Har sådana uppgifter någon inverkan på er företagsetablering?

– I vår affärsverksamhet arbetar vi inte med politiska frågor. De tydliga politiska ställningstaganden vi gör, är att vi tror på entreprenörer och att vi vill erbjuda möjligheten att bli delägare. Men vi ska såklart se till att ha hög kvalitet och en säker plattform. Det får till exempel inte förekomma penningtvätt i de transaktioner som görs på vår plattform. De får givetvis inte heller ha koppling till människohandel eller liknande.

– [Moderbolaget] följer svensk lag och ställer krav på våra användare genom avtal och gör kontroller på alla våra partners. Sedan är det inte vår uppgift att ta politisk ställning. 

Michaela Berglund tror också att utländska bolag, entreprenörer och investerare kan utgöra en positiv kraft i Arabemiraten. De kan bidra med sunda marknadskrafter och till en bättre marknad, säger hon.

– Det är bra att bolag i Dubai får utländska delägare som är engagerade, samtidigt som investerare i regionen får möjlighet att bli delägare i internationella företag. Ett av våra viktigaste mål är att kunna erbjuda delägarskap i bolag tidigt oavsett vart i världen du bor, via en säker plattform för investeringar. Svenskar ska kunna investera i onoterat bolag i till exempel Malaysia och vice versa.

Över 100.000 användare

Förra året fick bolaget, som man beskriver som en målstolpe, över 100.000 nya registerarade investerarmedlemmar på sin plattform. I början av april gick antalet till 110.400. Totalt genomfördes 33 startup-kampanjer på plattformen och samtliga rundor har stängts utifrån uppsatta finansieringsmål, enligt bolaget.

I december 2017 genomförde bolaget även sin tredje emission på den egna plattformen. Rundan stängdes enligt plan på 20 miljoner kronor, vilket gav bolaget 867 nya delägare, främst privatpersoner.

Totalt har bolaget nu 1.400 delägare. Inför emissionen värderades Fundedbyme till 250 miljoner. Pengarna från den framgångsrika emissionenska ska räcka i två år, enligt bolagets CMO Michaela Berglund.

Grundat 2011

Fundedbyme grundades 2011 och var då det första så kallade ägarbaserade crowdfundingbolaget i Sverige som låter privatpersoner att investera i onoterade startup-bolag via en onlineplattform. Men bolaget har dragits med oroväckande stora förluster sedan starten. Kanske skymtar en vändning nu?

Bolaget presenterade i går sitt helårsresultat för 2017. Resultatet uppgick till -2,7 miljoner kronor, medan resultatet efter skatt blev -5,9 miljoner. Det är en ganska stor förbättring jämfört med 2016 då bolaget omsatte knappt 4,2 miljoner och förlusterna uppgick till drygt 10,5 miljoner.

Med förvärvet av finans- och startupnischade konsultbolaget Laika Consulting, som Realtid.se berättat om tidigare, så uppgick nettomsättningen (proforma) till 38,5 miljoner, med ett resultat på -2,7 miljoner och en soliditet på 51 procent.

"Bolaget ser tillbaka på ett år av god tillväxt, stark efterfrågan på marknaden och har även fått klarhet i vägen framåt genom förslaget på ny lagstiftning [som föreslås i den nya crowdfunding-utredningen som presenterades i mars]. Fundedbyme har sett ett expansivt inflöde av kunder som letar efter investeringsmöjligheter och vill investera", skrev bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen.

I en intervju med Realtid.se i april sa hon att bolaget räknat med fortsatt stark tillväxt under 2018. Hittills i år har 21 rundor stängts på plattformen, jämfört sex rundor under motsvarande period 2017. Nu är målet att vända till svarta siffror i slutet av året.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in