Juridik Nyhet

Delphi får Justitiapriset – ”Arbetet måste vara på riktigt för att ge effekt”

Taggar i artikeln

Årets Justitia Delphi
"Jämställdhet är en förutsättning för att vara relevant både som arbetsgivare och som leverantör av juridiska tjänster", säger Frida Rydin, vice vd på Delphi. Foto: Stellan Stephenson
Publicerad
Uppdaterad

Advokatfirman Delphi vinner för andra gången Justitiapriset, en utmärkelse till den affärsjuridiska advokatbyrå som arbetar bäst med jämställdhet.

Torbjörn Isacson

–Jämställdhet är en förutsättning för att vara relevant både som arbetsgivare och som leverantör av juridiska tjänster, säger Frida Rydin, vice vd på Delphi. 

– Både de som söker arbete på en advokatbyrå och de som anlitar oss ställer allt högre krav inom de här områdena, vilket är sunt.

Trots att andelen kvinnor på ledande positioner inom advokatkåren ökar är det fortfarande en övervägande majoritet män som är delägare på de större affärsjuridiska byråerna. Knappt två av tio delägare är kvinnor. Samtidigt är det fler kvinnor än män som studerar och tar examen från juristprogrammet. 

Annons

– Det är mycket bättre än det varit tidigare, och det är viktigt att förstå att det är ett långsiktigt och enträget arbete som tar tid, säger Frida Rydin.

– Annars är det lätt att ge upp när man inte ser omedelbara resultat.  Jag hoppas dock på en ketchupeffekt och att ett pris i jämställdhet inte ska behövas när mina döttrar kommer ut på arbetsmarknaden. 

Bredvid jämställdheten arbetar Delphi främst med mångfald. Framför allt på affärsjuridiska advokatbyråer kommer de allra flesta medarbetarna från likartade bakgrunder.

Annons

– Vi arbetar med att sprida kunskap och inspirera ungdomar att söka till juristlinjen på skolor från lite mer utsatta områden, säger Frida Rydin.

–Vi får helt enkelt inte så många ansökningar från personer med utländsk bakgrund eller med bakgrund från lite mer socialt utsatta områden.

Annons

”Det är den gemensamma kraften som kan ge resultat, att alla arbetar för detta och inte bara Delphi eller någon annan enstaka firma.”

När det gäller trendriktiga frågor som hållbarhet, andra typer av ESG-frågor och jämställdhet är det också lätt att misstänka att en del företag gärna tar en genväg och utmålar det som att de ligger längre fram än de i verkligheten gör.

– Jag vill tro att branschen inser att det är ett problem på riktigt och att allas insatser är genuina, säger Frida Rydin.

– Arbetet måste vara på riktigt för att ge effekt, och genomsyra allt vi gör.

Samtidigt konstaterar hon att de allra flesta stora advokatbyråer jobbar betydligt mer med de här frågorna än för tio år sedan.

– Det är den gemensamma kraften som kan ge resultat, att alla arbetar för detta och inte bara Delphi eller någon annan enstaka firma.

Delphi mottog priset även 2017, vilket också var första gången det delades ut. Agnes Hammarstrand, partner på Delphi Göteborg, har även fått motta den individuella utmärkelsen Årets Justitia 2019. 

I januari 2019 skrev Agnes Hammarstrand ett debattinlägg på Realtid med rubriken ”Glöm branschens tidigare svek!”

Agnes Hammarstrand konstaterade att de flesta delägare och chefer på advokatbyråer är män och statistiken rör sig fram med snigelfart. Enligt debattinlägget frodas bilden av en konservativ bransch: Advokatbyråerna sägs vara hierarkiska och anpassade för en man med hemmafru. Jurister bokas in på möten de har svårt att delta på och pikas om de går hem tidigt, då tiden på kontoret, så kallad facetime, är den viktigaste.

Redan vid tiden för debattinlägget gjorde digitaliseringen att ”facetime” minskade i betydelse. Och året efter slog coronan till. Det är få som räknar med att kontorsarbetet kommer se likadant ut framöver.

Med andra ord borde en del av de problem som funnits historiskt försvinna av sig själv genom coronaförändringar?

– Det ökar flexibiliteten i arbetssituationen att man inte behöver ses fysiskt på samma sätt längre, säger Frida Rydin. Det kommer sannolikt hålla i sig även efter pandemin och vara en hjälp på traven till ett hållbart arbetsliv.

– Sedan är det viktigt att man pratar om hur man har det hemma för att få helheten att fungera, oavsett om man jobbar på Delphi eller någon annanstans, och att man får det jämställt där också. Då kan man lättare stötta varandra under arbetstoppar.

Justitiapriset 2021 tilldelades Advokatfirman Delphi med motiveringen: 

”Årets vinnare av Justitiapriset belönas för sin kontinuitet, stabilitet, uthållighet och autenticitet i jämställdhetsarbetet. Byrån har på ett övertygande sätt omsatt ord till resultat, och det framgår tydligt hur jämställdhetsarbetet genomsyrar hela verksamheten. Byrån har en genomtänkt struktur för att motverka diskriminering och främja jämställdhet. Juryn uppskattar särskilt hur byrån har skapat en kultur med öppenhet och trygghet i dessa frågor, något som bekräftas av medarbetarenkäten.” 

Bakom priset står en ideel förening. Delphi konkurrerade med sju andra advokatbyråer om priset, vilket innebär en halvering av antalet medverkande firmor mot 2020.

Annons