Bank

”Clifford Chances rapport bekräftar bilden av ett misslyckande”

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson är kritisk till hur den egna banken arbetat för att stävja penningtvätt. "Banken har i sitt arbete mot penningtvätt inte levt upp till de krav som kunder, ägare och samhälle har rätt att ställa", säger han,

Publicerad 2020-03-23

Den interna utredning Swedbank gjort visar att det gjorde högrisktransaktioner på den baltiska marknaden värda cirka 400 miljarder under perioden 214-2019.

Det står klart när advokatbyrån Clifford Chance rapport om Swedbanks påstådda penningtvätt offentliggjordes på måndag morgon.

Ungefär hälften av 400 miljarder anses vara insättningar och den andra hälften utbetalningar från loka kundkonton.

”Av Clifford Chances rapport framgår att det under perioden 2014 – 2019 utfördes transaktioner med hög risk för misstänkt penningtvätt i form av insättningar på kundkonton till ett värde av 17,8 miljarder euro och utbetalningar från kundkonton till ett värde av 18,9 miljarder euro i de baltiska dotterbankerna. Clifford Chance drar inga slutsatser om att penningtvätt faktiskt har ägt rum”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

”Vidare anser Clifford Chance att vissa av Swedbanks uttalanden relaterade till penningtvätt mellan oktober 2018 och februari 2019 har varit felaktiga eller presenterade utan tillräckligt sammanhang”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson skriver att ”Clifford Chances rapport bekräftar bilden av ett misslyckande”. 

– Banken har i sitt arbete mot penningtvätt inte levt upp till de krav som kunder, ägare och samhälle har rätt att ställa. Vi har nu facit och arbetar hårt med att komma till rätta med problemen", säger han i en presskommentar.

”Det är uppenbart att det har funnits kulturer i banken som inte är acceptabla. Det är allvarligt. Jag har tillsatt en utredning som ska genomlysa kulturen och peka på åtgärder. Det arbetet är igång”, säger vd Jens Henriksson i ett pressmeddelande.

 

 

 

Platsannonser