Under nästan hela den amerikanska republikens historia har man kunnat betala med en penny. Snart kommer dock det klassiska myntet att sluta tillverkas.
USA fasar ut "värdelöst" mynt efter 233 år


En amerikansk cent är inte ens värd tio svenska ören med dagens växlingskurs. Ändå har pennyn, som myntet kallats, varit en självklar del av USA:s myntsystem i över 200 år.
Nu är det snart slut med det. Det amerikanska finansdepartementet har meddelat att produktionen av nya pennies upphör i början av 2026, skriver CBS.
Missa inte: Stopp för Putins våta dröm – kontanterna är tillbaka. Realtid
Men USA väljer en annan väg än exempelvis Sverige och låter mynten vara giltiga även efter produktionsstoppet.
Tog spjärn mot brittiska kungligheter
Pennyn har nämligen länge varit en symbol för både sparsamhet och nostalgi. Det finns många samlare som har pennys i sin ägo och samlarvärdet lär stiga ännu mer nu.
Myntet, som först präglades 1793 efter att Coinage Act klubbats igenom året innan, var från början rejält tilltagna – större än dagens 25-centare.

Då bar den en symbolisk bild av en fri kvinna med flödande hår, en hyllning till frihet snarare än kungligheter som på brittiska mynt.
Först 1909 fick Abraham Lincoln sin plats på myntets framsida, till minne av hans 100-årsdag – en plats som han har än i dag, skriver Wall Street Journal.
Missa inte: Riksbankens kontantplikt får mothugg. Realtid
Senaste nytt
Blivit dyrare att göra mynt
I takt med att kontanta transaktioner blir allt ovanligare har myntets praktiska betydelse minskat drastiskt. Dessutom har det blivit betydligt dyrare att tillverka.
Idag kostar nästan fyra cent att tillverka en enda cent, vilket innebär en stor ekonomisk förlust för staten. Bara under 2024 ökade kostnaderna med 20 procent på grund av högre koppar- och zinkpriser.

När en euro är värd tusen gånger mer
Det är läge ett kolla lite extra på det där euromyntet i plånboken.
Det betyder att pennies står för tiotals miljoner dollar i årliga kostnader.
Även om nya pennies inte längre kommer att tillverkas förblir de lagligt betalningsmedel under överskådlig tid. I dag finns det uppskattningsvis 114 miljarder pennies i omlopp, skriver CNN.
Affärer får välja själva
Majoriteten tros dock ligga oanvända i burkar, byrålådor och bilfack. Myntet har ofta setts som för litet för att vara värt att bära runt på – och många lämnar dem i skålar vid kassor.
Erfarenheter från Kanada, som slutade tillverka pennies 2012, visar att övergången kan ske utan större problem. Kontanttransaktioner avrundas upp eller ned till närmaste fem cent, medan kortbetalningar fortfarande kan betalas på centnivå.
Missa inte: Riksbankens krav: Kortbetalning offline och kontanttvång. Realtid
Även hos oss i Sverige är vi vana vid att de lägsta valörerna försvinner. 10-öringen blev ogiltig 1992 och 50-öringen försvann 2010. Till skillnad från i Sverige kommer inte USA att ha samma skarpa ogiltighetsdag.
Affärer i USA kommer istället att få välja själva om de vill fortsätta ta emot pennies, och många kunder kommer därför kunna använda mynten så länge de finns i omlopp.

Riksbanken ryter ifrån om Swish-störningar: ”Bristande konkurrens”
”Svensk betalningsmarknad behöver steppa upp.”

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.