Realtid

Northvolt tar in 14 miljarder i lånefinansiering

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 29 juli 2020Publicerad: 29 juli 2020

Batteritillverkaren Northvolt tar in 1,6 miljarder dollar, motsvarande 14 miljarder kronor, i lånefinansiering. Här är bankerna som står bakom lånet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skuldfinansieringspaketet tillhandahålls av en grupp affärsbanker och pensionsfonder:
APG, BNP Paribas, Danske Bank, Danica Pension, IMI – Intesa Sanpaolo, ING, KfW IPEX-Bank, PFA Pension, SEB, Siemens Bank, SMBC, Société Générale, Swedbank och UniCredit, liksom Europeiska investeringsbanken, Nordiska investeringsbanken och Korea-export-importbanken (KEXIM).  Det framgår av ett pressmeddelande.

Lånet är strukturerat med vissa garantier från Euler Hermes (transaktion förutsatt slutgodkännande), Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) och BPI France.

Europeiska Investeringsbankens del i finansieringen (EIB)  är ett lån på 350 miljoner dollar. Finansieringen stöds av Europeiska Fonden för Strategiska Investeringar (EFSI), som är den centrala pelaren i Investeringsplanen för Europa. Under 2018 gav EIB även stöd till uppbyggnaden av demonstrationsprojektet Northvolts Labs, som tillverkade sina första battericeller under senare delen av 2019.

Den nya gigafabriken håller nu på att byggas i Skellefteå i norra Sverige – en region med omfattande råvarutillgångar och gruvdrift med långa anor vad gäller processtillverkning och återvinning. Tack vare regionens stora tillgång av vattenkraft kommer   Northvolt att kunna använda 100 procent förnybar energi i sina tillverkningsprocesser i fabriken i norra Sverige.

– Denna investering uppfyller ett av Europeiska Investeringsbankens viktigaste syften, nämligen att erbjuda långsiktig finansiering till projekt som hjälper Europa framåt. Bankens nya utlåningspolicy för energi bidrar till att leda en väg mot ett fossilfritt Europa. Men det räcker inte med att bara avfärda fossila bränsleprojekt, vi måste också stödja alternativ, säger EIB:s viceordförande Thomas Östros i en presskommentar.

– Momentum för elektrifiering är starkare än någonsin. Våra kunder behöver stora volymer högkvalitativa batterier med lågt CO2-avtryck, och Europa måste bygga en helt regionaliserad värdekedja för att stödja dem, säger Peter Carlsson, grundare och vd, Northvolt, i en skriftlig kommentar.

– Det faktum att vi har dessa finansiella institutioner i världsklass som stöder en ny industri i Europa är ett tydligt tecken på vart marknaderna är på väg och möjligheten för hållbara projekt. Det nya industrilandskapet kommer att behöva betydande investeringar under de kommande åren, säger Alexander Hartman, CFO, Northvolt.

Inklusive skuldhöjningen på 1,6 miljarder dollar har Northvolt hittills tagit in över 3 miljarder dollar i eget kapital och skuld för att stödja utvecklingen av två gigafabriker för produktion av litiumjonbatterier: Northvolt Ett i Skellefteå, Sverige och Northvolt Zwei i Salzgitter, Tyskland. Företaget gör också betydande investeringar i battericellsteknik, processutveckling och återvinning på den nyligen etablerade industrialiseringsfabriken Northvolt Labs i Västerås, Sverige, som producerade sina första battericeller i slutet av 2019.

ANNONS

BNP Paribas och Morgan Stanley & Co International är Northvolts finansiella rådgivare.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]