En stigande oro för en ny finanskris har fått europeiska myndigheter att se över stabiliteten i det finansiella systemet. Efter att ha undersökt bankerna är det nu dags att stresstesta resten.
Oro för finanskris – EU stresstestar skuggbankerna


Mest läst i kategorin
Turbulensen på världens marknader och allmän global instabilitet har ökat risken för recession. Detta har fått EU att vilja granska stabiliteten i de ekonomiska systemen.
Inom unionen har man tidigare påbörjat processer för att undersöka bankernas stabilitet.
Missa inte: Branschen slår larm: Snabblånebolag klarar inte nya kraven. Realtid
Nu har EU också börjat vända blicken mot andra finansiella institutioner som försäkringsbolag, hedgefonder och pensionsfonder, skriver Financial Times.

Populära banken räddas inte vid en kris – för liten
En bankkris skulle kunna tvinga en bank med många svenska kunder på knä – utan att den räddades av staten.
Ska undersöka svagheterna
Nu vill man utföra ett stresstest för att hitta svagheter i alla de icke-bankliga institutionerna, liknande vad Bank of England gjorde förra året.
Länder inom EU, som Frankrike, har även planer på att genomföra egna stresstest.

Exakt hur stresstesten ska utformas är inte fastställt, men förmodligen kommer de likna banktesterna som genomförts tidigare. Förhoppningen är att de ska kunna starta någon gång nästa år, skriver FT.
Senaste nytt
Bra betyg för bankerna
I början av året inledde både European Banking Authority (EBA) och Europeiska centralbanken (ECB) undersökningar av de europeiska bankerna.
Hittills har det varit positiva besked där bankerna haft en tillfredsställande likviditet, skriver Reuters.
Läs även: Banker i Europa kan få mindre byråkrati. Realtid
Den återkommande tillsynen av bankerna tillkom efter finanskrisen 2008 och verkar ha gett resultat. Men tillsynen har även fått andra konsekvenser.
Oro för de andra
Sedan finanskrisen har nämligen lånen allt mer flyttat från bankerna till andra långivare. Enligt ECB stod icke-bankliga långivare för cirka en fjärdedel av den totala lånesumman på 19 biljoner euro i eurozonen 2023.
Oron är nu att dessa, mindre reglerade, institutioner kan utgöra en risk. Att bankerna själva triplat sin utlåning till dessa icke-banker sedan 1999 till 2023, i dag 6 biljoner euro, minskar inte oron.
Icke-bankliga institutioner har tidigare utlöst oro på marknaderna tidigare som en rusning efter likvida medel på obligationsmarknaden under covidpandemin, kollapsen av familjeägda Archegos Capital Management för tre år sedan och likviditetsbristen som drabbade energimarknadshandlare efter Rysslands invasion av Ukraina.

ECB varnar för det stora hotet med guld
I händelse av det här scenariot skulle guld kunna utgöra ett hot mot den finansiella stabiliteten i euroområdet.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.