FondNyhet

Avanzas fondsparare köpte breda globalfonder i juni

Avanza, Nicklas AnderssonAvanza, Nicklas Andersson
Vidare lyfter Andersson fram att energifonder som under maj lockat en tredjedel av spararnas kapital tappat taget om förstaplatsen på köplistan och har nu fallit ner till en femteplats.
Publicerad
Uppdaterad

Under juni sökte Avanzas fondsparare skydd i breda globalfonder vilket lockade varannan sparad fondkrona under månaden.

Isac Boukachabia

— I det här bistra börsklimatet fokuserar fondspararna på de faktorer som de faktiskt kan påverka, nämligen sin allokering. Det är tydligt att man söker ökad riskspridning via globala indexfonder i den annars så Sverige-tunga fondportföljen. Globalfonder ger en stor viktning mot den amerikanska börsen som tenderar att svänga mindre än den svenska. Dessutom, som grädde på moset, har dollarn stärkts över 5 procent mot kronan under juni. Det har agerat krockkudde för fondspararna, säger Nicklas Andersson.

Vidare lyfter Andersson fram att energifonder som under maj lockat en tredjedel av spararnas kapital tappat taget om förstaplatsen på köplistan och har nu fallit ner till en femteplats. Oljepriset har sjunkit cirka 20 procent sedan årshögsta. Under juni sjönk oljepriset med 8 procent.

Avanzas fondsparare gjorde 29 procent fler fondaffärer i juni jämfört med maj. Jämfört med juni föregående år steg antalet fondaffärer med 57 procent.

Annons
Mest köptaMest sålda
GlobalfonderRäntefonder (korta/långa)
BlandfonderTeknikfonder
SverigefonderLäkemedelsfonder
TillväxtmarknadsfonderFastighetsfonder
EnergifonderAfrika- och mellanösternfonder
Annons