Finans Nyhet

Ansvar Säkerhet först ut med nya arbetsplatskontroller

Publicerad

För att stävja ekonomisk brottslighet och illegal arbetskraft i byggbranschen har en ny standard för arbetsplatskontroller utvecklats. Först ut att kunna genomföra de nya kontrollerna blir granskningsföretaget Ansvar Säkerhet.

Realtid.se

– Underleverantörer som utnyttjar moderna slavar har ofta kopplingar till organiserad brottslighet i Östeuropa. Vi har sett indikationer på att det i vissa fall finns kopplingar till korrumperade politiker i Ryssland och rysk maffia. Mot bakgrunden av det som nu sker i Ukraina blir det därför extra viktigt att vi får stopp på utflödet av svenska skattepengar till den här typen av kriminalitet, säger Jessica Löfström, ordförande Ansvar Säkerhet, i en skriftlig kommentar.

Det var i april förra året som Danske Bank, tillsammans med sex andra banker, tillkännagav att de kommer börja ställa hårdare krav på aktörer inom byggbranschen. Företag som vill låna pengar måste visa att de granskat sina leverantörsled och säkerställt att löner, villkor och säkerhet följer de krav som finns inom branschen.

Byggföretagen lanserade 2006 företaget ID06. Syftet med deras auktorisation av arbetsplatskontroller är att beställare inom byggbranschen ska kunna säkerställa att deras underleverantörer följer de kraven, något många menar är en förutsättning för sund konkurrens och säkra arbetsplatser. Företag som vill bli auktoriserade måste visa att de bland annat ställer krav på elektroniska personalliggare och kan granska om utstationeringslagen och utlänningslagen följs.

Annons
Annons